Show simple item record

dc.contributor.advisorMuceniece, Ruta
dc.contributor.authorSilavniece, Marta
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
dc.date.accessioned2020-07-01T01:17:50Z
dc.date.available2020-07-01T01:17:50Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.other74937
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/52089
dc.description.abstractIlgstošs iekaisums ir būtisks faktors hronisku slimību attīstībā, taču vēl joprojām nav pieejami pilnībā droši pretiekaisuma līdzekļi, tādēļ pasaulē pieaug interese par dabīgas izcelsmes savienojumiem ar pretiekaisuma īpašībām. Vaccinium ģints ogas pazīstamas ar augstu bioloģisko aktivitāti un labvēlīgu ietekmi uz cilvēku veselību, pateicoties augstam polifenolu saturam. Šobrīd ogu izspiedas tiek pētītas kā alternatīvs fitoķīmisko savienojumu avots ar veselību veicinošu potenciālu. Darba mērķis ir izpētīt piecu Vaccinium spp. ogu izspiedu ekstraktu pretiekaisuma īpašības, izmantojot lipoksigenāzes (5-LOX), ciklooksigenāzes (COX-1) un ksantīna oksidāzes inhibitoru skrīninga testus. Melleņu, krūmmelleņu, lielogu dzērveņu, purva dzērveņu un brūkleņu ekstrakti no koncentrācijas atkarīgā veidā inhibēja 5-LOX, COX-1 un ksantīna oksidāzes aktivitāti. Konstatēta arī sakarība starp inhibējošo efektu un ekstraktu kopējo polifenolu un antocianīnu saturu. Iegūtie rezultāti liecina, ka ogu izspiedu ekstraktiem ir in vitro pretiekaisuma īpašības.
dc.description.abstractProlonged inflammation is a major factor in the development of chronic diseases, however, completely safe anti-inflammatory drugs are still not available, leading to a growing global interest in compounds with natural anti-inflammatory properties. Berries of the genus Vaccinium are known for their high biological activity and beneficial effects on human health due to their high content of polyphenols. Berry pomaces are currently being studied as an alternative source of phytochemical compounds with health-promoting potential. The aim of this work was to study anti-inflammatory properties of five berry pomace extracts using screening tests for lipoxygenase (5-LOX), cyclooxygenase (COX-1) and xanthine oxidase inhibitors. Bilberry, highbush blueberry, American cranberry, bog cranberry and lingonberry extracts inhibited 5-LOX, COX-1 and xanthine oxidase activity in a concentration-dependent manner. A relationship between the inhibitory effect and the total polyphenol and anthocyanin content of the extracts was also found. The obtained results show that berry pomace extracts posses in vitro anti-inflammatory properties.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFarmācija
dc.subjectVaccinium spp. izspiedu ekstrakti
dc.subjectiekaisums
dc.subject5-LOX
dc.subjectCOX-1
dc.subjectksantīna oksidāze
dc.titleVaccinium spp. ogu izspiedu ekstraktu pretiekaisuma īpašības
dc.title.alternativeAnti-inflammatory effects of Vaccinium spp. berry pomace extracts
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record