Show simple item record

dc.contributor.advisorLobova, Natālija
dc.contributor.authorFiļimonova, Loreta
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
dc.date.accessioned2021-06-25T01:03:22Z
dc.date.available2021-06-25T01:03:22Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.other82094
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/54761
dc.description.abstractBakalaura darbs “Veselības riski un to profilakses iespējas cilvēkiem ar veģetāru uzturu”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka mūsdienās veģetārs uzturs gūst arvien lielāku popularitāti sabiedrības vidū. Veikalu plauktos un kafejnīcas biežāk var pamanīt veģetārus ēdienus. Latvijas iedzīvotāju vidū ir vērojams pieprasījums pēc veģetāriešu un vegānu pārtikas produktiem. Pilnvērtīgs un sabalansēts veģetārs uzturs sniedz organismam nepieciešamo enerģiju un uzturvielas, taču veģetāriešiem pastāv risks nepietiekamā daudzumā uzņemt olbaltumvielas, aminoskābes, omega 3- taukskābes, B12 vitamīnu kā arī pastāv risks ciest no dzelzs deficīta anēmijas. Kļūstot par veģetārieti ir ļoti svarīgi būt izglītotam uztura un uzturvērtību jautājumos, kā arī jāzina kādi ir iespējamie veģetārā uztura riski un kāds ir to profilakses iespējas, lai izvēlētā dieta nekaitētu veselībai. Bakalaura darba mērķis: Izpētīt biežākos veselības riskus un to profilakses iespējas cilvēkiem ar veģetāru uzturu. Pētījuma hipotēze: Biežākie veselības riski veģetāra uztura piekritējiem ir kaulu, zobu, nagu un matu trauslums, saistīts ar nepietiekamu kalcija uzņemšanu ikdienas ēdienkartē. Pētījuma veids: Kvantitatīvais Pētījuma instruments: Aptaujas anketa Pētījuma rezultāti: Pētījuma izvirzītā hipotēze neapstiprinājās, jo pēc aptaujā iegūtajiem datiem lielākai daļai respondentu, kļūstot par veģetāra uztura piekritēju, veselība uzlabojās. Analizējot aptaujā iegūtos datus, var secināt, ka tikai 3,4% no aptaujātajiem veģetāriešiem novēroja kaulu, matu, nagu un zobu trausluma parādīšanos, kas liecina par kalcija trūkumu organismā. Lielākā daļa aptaujāto veģetāriešu 51,9% ir informēti par veģetāra uztura iespējamiem riskiem un to profilakses iespējām. Pēc respondentu uzskatiem biežākais iespējamais veselības risks veģetāra uztura piekritējiem ir B12 vitamīna un dzels deficīta anēmija.
dc.description.abstractBachelor's thesis "Health risks and their prevention for people with vegetarian diet". The topicality of the topic is determined by the fact that nowadays vegetarian diet is gaining more and more popularity among the society. Vegetarian dishes are more common on store shelves and in cafes. There is a demand for vegetarian and vegan food among the Latvian population. People refuse to eat animal products for a variety of reasons, sometimes without realizing that an unbalanced and ill-considered vegetarian diet can lead to nutritional deficiencies, which can lead to poor health and well-being. When becoming a vegetarian, it is very important to be educated about nutrition and nutritional issues, as well as to know what are the possible risks of vegetarian diet and what are the ways to prevent them, so that the chosen diet does not harm health. Aim of the bachelor's thesis: To study the most common health risks and their prevention options for people with a vegetarian diet. Research Hypothesis: The most common health risks for vegetarians are fragility of bones, teeth, nails and hair due to insufficient calcium intake in the daily diet. Type of research: Quantitative Research tool: Questionnaire Results of the research: The hypothesis put forward by the research was not confirmed, because according to the data obtained in the survey, the majority of respondents improved their health by becoming a supporter of a vegetarian diet. Analyzing the data obtained in the survey, it can be concluded that only 3.4% of the surveyed vegetarians observed fragility of bones, hair, nails and teeth, which indicates a lack of calcium in the body. Most of the surveyed vegetarians 51.9% are informed about the possible risks of vegetarian diet and their prevention options. According to the respondents, the most common possible health risk for vegetarians is vitamin B12 and iron deficiency anemia.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMedicīna
dc.subjectVeģetārs uzturs
dc.subjectveģetāriešu veslības riski
dc.subjectprofilakses iespējas
dc.subjectsabalansēts un pilnvērtīgs uzturs
dc.titleVeselības riski un to profilakses iespējas cilvēkiem ar veģetāru uzturu
dc.title.alternativeHealth risks and their prevention for people with vegetarian diet
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record