Show simple item record

dc.contributor.advisorKudinska, Marina
dc.contributor.authorArehova, Anastasija
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte
dc.date.accessioned2021-06-29T01:02:54Z
dc.date.available2021-06-29T01:02:54Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.other81886
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/55008
dc.description.abstractMaģistra darba mērķis ir izstrādāt projektu maizes ceptuves SIA “Riekstiņi” dibināšanai Latvijā, Mārupes novadā. Projekta ideja – nodibināt SIA un atvērt nelielu maizes ceptuvi, ar mērķi ražot maizi un maizes izstrādājumus. Maizes ražošana paredzētā no dabīga ierauga, jo šāda veida maize būtiski papildina veselīgu uzturu. Pēc darba autores domām ideja par dabīgi raudzēto maizi ir ļoti aktuāla, jo mūsdienās cilvēki aktīvi rūpējas par savu veselību, cenšas lietot ēšanā sabalansētu uzturu un EKO (dabīgus) produktus. Tādēļ ir svarīgi paredzēt veselīga produkta ražošanu. Par uzņēmuma komercdarbības formu darba autore izvēlējas SIA, pamatojoties uz šādiem kritērijiem: 1.Visatbilstošākais pamatkapitāls un valsts nodevas; 2.Uzņēmuma organizatoriska struktūra nav sarežģīta un dalībnieks neatbild ar visu savu mantu par uzņēmuma saistībām; 3.Uzņēmuma plānotais mēneša apgrozījums ir no 10 000 līdz 15 000 EUR; 4.Uzņēmumā darbā tiks pieņemti 6 darbinieki. Autore izvēlējas uzņēmuma nosaukumu SIA “Riekstiņi”. Autore uzskata, ka projekta nosaukumam ir jābūt saistītam ar veselīgu pārtiku. Kā zināms rieksti ir bagāti ar olbaltumvielām, nepiesātinātajām taukskābēm un vitamīniem un maize tiks cepta ar riekstiem un sēklām un citām vērtīgām piedevām. Uzņēmuma atrašanās vieta ir Mārupes novads, "Mārtiņmuiža" , Latvijā. Darba autore, izanalizēja pārtikas un miltu produkcijas nozares attīstību dažādas jomas. No sākuma maizes ceptuve piedāvās saviem pircējiem klasisku saldskābmaizi, kā arī maizi ar dažādam piedevām (rieksti, kaltētie dārzeņi, sēklu maisījums utt.). Nerealizēta produkcija tiks pārstrādātā grauzdiņos, kas garšo visiem. Lai nodrošinātu maizes un maizes produkcijas kvalitāti uzņēmumā, to ir nepieciešams kontrolēt, tāpēc darba autore izveidoja un aprakstīja iekšējās kontroles sistēmu. Par cenas veidošanas metodi bija izvēlēta pašizmaksas metode, jo ar tas palīdzību varēja aprēķināt katra maizes produkta pašizmaksas. Izejvielas cenas noteikšanai autore par pamatu paņēma mazumtirdzniecības cenas, un atņēma PVN un veikalu uzcenojumu, jo precīzi noteikt izejvielas cenas nav iespējams, cenas ir atkarīgas ne tikai no iepērkamā apjoma, bet arī no katra piegādātāja, kurš nosaka savas cenas. Darba ietvaros autore veica tirgus segmentēšanu ar mērķi noteikt potenciālos klientus. Lai piesaistītu klientus, autore nolēma izveidot internetveikalu. Tiks izveidota uzņēmuma mājaslapa ar aprakstu par uzņēmumu un maizes produkcijas piedāvājumiem un veidiem, kā arī atrašanas vietu un atvēršanas datumu. Tomēr, lai klients zinātu vispār par tādu mājaslapu un produktu, tad ir nepieciešams piesaistīt reklāmas akcijas un citas marketinga paņēmienus un tas ir maksas pakalpojums. Jebkurš uzņēmums ir pakļauts riskam, lai pārvaldītu un mazinātu riskus, tos ir nepieciešams kontrolēt.
dc.description.abstractThe aim of the master’s thesis is to develop a project for the establishment of a bakery SIA “Riekstiņi” in Latvia, Marupe. The idea of the project is to establish Private Limited Company and open a small bakery with the aim of producing bread and bakery products. Bread production is made from natural yeast, as this type of bread is a significant supplement to a healthy diet. According to the author of the master’s thesis, the idea of naturally fermented bread is very relevant, because nowadays people actively take care of their health, try to use a balanced diet and ECO (natural) products. Therefore it is important to anticipate the production of a healthy product. The location of the company is Mārupe municipality, "Mārtiņmuiža", Latvia. The company will be founded by 1 owner with a total share capital of 16,000 EUR, paying in shares. The nominal value of 1 part is 1000 EUR, a total of 16 parts. Starting operations in July 2021, 6 employees will be employed - a baker, a baker's assistant, a bread technologist, a cleaner, a courier-driver and an accountant (outsourcing). It is also planned to purchase fixed assets, various low-value inventory and open an online store. Analysing the future perspectives of the sector, the author concluded, that given the country's GDP development trend and its lower growth rates caused by the global economic slowdown, especially in recent years, and external uncertainty, as well as wage growth and unemployment in the sector, the industry will continue to grow, but at a slower pace. Author created a description for each points, with the necessary actions for the internal control system to work, and subject to that, it is possible to control the company. Author performed also market segmentation with the aim to identify existing and potential customers, therefore divided bread consumers by regional and demographic segment. An online store will be created to attract customers. There will be a company website with a description of the company and bakery offers and types, as well as the location and opening date. However, in order for the customer to know about such a website and product at all, it is necessary to make promotions and use marketing techniques, which it is a paid service. The company will start operations in July, Y2021. Any business is exposed to risk. In order to manage and mitigate risks, it needs to be controlled. The author identified 12 possible risks. Performing all the necessary activities in the last chapter, the author concluded that the most significant risks for the author's company are production, operational technological and financial credit risks.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFinanses un kredīts
dc.subjectMaizes ceptuve
dc.subjectVeselīgs pārtikas produkts
dc.subjectUzņēmuma dibināšana
dc.subjectBiznesa plāns
dc.titleProjekts: Maizes ceptuves SIA "Riekstiņi" dibināšana
dc.title.alternativeProject: ”Riekstini” Ltd bakery establishing
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record