2. tipa cukura diabēta primārā profilakse Covid-19 pandēmijas laikā
Author
Priedniece, Ļubova
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Lobova, Natālija
Date
2022Metadata
Show full item recordAbstract
Bakalaura darba tēma – 2. tipa cukura diabēta primārā profilakse Covid-19 pandēmijas laikā. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka Latvijā ir apmēram 90 tūkstoši 2. tipa cukura diabēta pacientu un katru gadu tiek atklāti 6 – 7 tūkstoši jauni gadījumi, pie tām līdz pusei slimnieku var būt nediagnosticēts cukura diabēts. Galvenie 2. tipa cukura diabēta saslimšanas riska faktori ir palielināta ķermeņa masa, hipodnamija, stress un neveselīgi stresa pārvarēšanas līdzekļi – smēķēšana un pārmērīga alkohola lietošana. Pie riska faktoriem pieder arī Covid-19 un postkovids. Darba mērķis ir noskaidrot 2. tipa cukura diabēta primāro profilaksi Covid-19 pandēmijas laikā. Pētniecības uzdevumi ir veikt zinātniskās literatūras analīzi par 2. tipa cukura diabēta primāro profilaksi un Covid-19 pandēmiju saistībā ar B. Ņūmenas māszinības teoriju, izstrādāt pētījuma instrumentu, veikt pētījumu par 2. tipa cukura diabēta profilaksi Covid-19 pandēmijas laikā, apkopot un analizēt pētījumā iegūtos rezultātus, izdarīt secinājumus un izstrādāt rekomendācijas. Izvirzītā hipotēze: ar Covid-19 saistītie ierobežojumi negatīvi ietekmē 2. tipa cukura diabēta primāro profilaksi. Pētījuma rezultātā hipotēze ir daļēji apstiprināta. Pētniecības metode – kvantitatīva neeksperimentāla. Pētījuma instruments – aptauja. Anketa sastāv no 18 jautājumiem, no kuriem 2 jautājumi ir respondenta dati (vecums un dzimums), 6 jautājumi ir saistīti ar respondenta veselības stāvokli (dažu veselības stāvokļa aspektu pašnovērtējums, veselības stāvokļa izmaiņas Covid19 pandēmijas laikā), 4 jautājumi par respondenta fizisko aktivitāti, 4 jautājumi par stresa ietekmi un pārvarēšanas veidiem, 2 jautājumi par uztura ieradumiem. Pētījuma rezultāti: 53,1% respondentu ir palielināta ķermeņa masa, 25,7% respondentiem uzturs pandēmijas laikā kļuva neveselīgāks, pie tām 15,9% respondentu pastāvīgi ēd neveselīgi, 33,6% respondentiem fiziskās aktivitātes ir mazākas par nepieciešamo minimumu, 57,5% dalībnieku ir hipodinamijas risks, 89,4% respondentus negatīvi ietekmēja stresa faktori, kas nebija aktuāli pirms pandēmijas sākuma, 38% respondentu subjektīvi jūt, ka viņu veselības stāvoklis Covid-19 pandēmijas laikā pasliktinājās. The theme of the bachelor's thesis is “Primary prevention of type 2 diabetes during Covid19 pandemic”. The relevance of theme is determined by situation, that there are almost 90 thousands of diabetes patients in Latvia and each year are discovered around 6-7 thousands of new cases, moreover around half of sick may have diagnosed diabetes. Main risk factors of diabetes are heightened body weight, hypodynamia, stress and unhealthy stress prevention means – smoking and excessive alcohol usage. Also Covid-19 and postcovid are considered as risk factors. Aim of work is to discover type 2 of diabetes primary prevention during Covid-19 pandemic. Tasks of study are to make analysis of scientific literature about primary prevention of type 2 diabetes and Covid-19 pandemic related to the Neuman Systems Model, to develop the tool of research, make research about prevention of type 2 diabetes during Covid-19 pandemic, gather and analyze research results, make decisions and develop recommendations. Made hypothesis: Covid-19 related limitations negatively influence primary prevention of type 2 diabetes. Research hypothesis is partially confirmed. Research method – quantitative non-experimental. Research tool – survey. Questionnaire consists of 18 questions, 2 of which are about respondent's data (age and gender), 6 questions are related to respondent's health status (self evaluation of some health status aspects, health status changes during Covid-19 pandemic), 4 questions are about respondent's physical activity, 4 questions are about stress influence and ways of overcoming, 2 questions are about eating habits. Research results: 51% of respondents have heightened body weight, food of 25.7% of respondents became more unhealthy during pandemic, also 15.9% of respondents always eat unhealthy, physical activities of 33.6% of respondents are lower than required minimum, 57.5% of respondents have hypodynamia risk, stress factors, which were not actual before pandemic start, influenced negatively 89.4% of respondents. 38% of respondents subjectively feel, that their health condition got worse during Covid-19 pandemic.