Vecāku izpratne par zīdaiņu uztura pamatprincipiem
Author
Miezīte, Baiba
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Rudusa, Santa
Date
2022Metadata
Show full item recordAbstract
Bakalaura darba tēma ir “Vecāku izpratne par zīdaiņu uztura pamatprincipiem”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka svarīgi ievērot veselīga uztura paradumu principus jau bērna pirmajā dzīves gadā, tāpēc būtiski, lai zīdaiņi saņemtu ekskluzīvo zīdīšanu pirmos dzīves mēnešus, kā arī savlaicīgi uzsākt papildu uztura ieviešana no dažādām pārtikas grupām. Darba mērķis: noskaidrot vecāku izpratni par zīdaiņu uztura pamatprincipiem. Pētījuma uzdevumi : 1. Analizēt V. Hendersones pamatvajadzību teoriju saistībā ar zīdaiņu uzturu, ēdināšanu un to izvēles pamatprincipiem, kā arī literatūras avotus par zīdaiņu uzturu un ēdināšanu. 2. Izmantojot kvantitatīvo pētniecības metodi, veikt pētījumu, anketējot vecākus, kuri audzina bērnus līdz 1 gada vecumam un ārstniecības personas, kuru darbs saistīts ar zīdaiņu aprūpi. Hipotēze: vecākiem trūkst izpratnes par zīdaiņu uztura pamatprincipiem. Pētījuma rezultātā var secināt, ka zīdaiņi visbiežāk tiek zīdīti ar krūti un papildus ēdiens tiek ieviests no 3 - 8 mēnešiem. Informāciju par pareizu uzturu un ēdināšanu vecāki visbiežāk iegūst no pediatra/ģimenes ārsta un papildus ēdiens visbiežāk tiek gatavots mājās. Izvirzītā hipotēze ir daļēji apstiprinājusies. Bakalaura darba apjoms ir 86 lapas. Tas satur 19 attēlus, 2 tabulas, 7 pielikumus un 44 izmantotās literatūras un avotu sarakstu. Atslēgvārdi: vecāki, izpratne, zīdaiņi, uzturs The theme of the thesis is “Parental understanding of the basic infant nutrition”. The choice of the topic is based on the importance of following the principles of healthy eating habits in the first year of life. It is essential that infants receive exclusive breastfeeding for the first months of life, as well as introducing additional food from different nutrition groups during the first year of life. The aim of this study is to clarify the level of comprehension that parents have in relation to principles of basic infant nutrition. Research tasks are: 1. To analyze the nursing theory of Virginia Henderson and link that to the bachelor’s thesis, and to analyze the scientific literature about infant nutrition and types of feeding. 2. To develop the study tool – survey, to get information from parents who raise infants and from health care professionals who are related to the care of the infants. Hypothesis: parents lack understanding of the basic principles of infant nutrition. The research shows that infants are more often breastfed; however, the additional food for the infant is mostly introduced from the age of 3 to 8 months. The main information about the proper nutrition and feeding of infants’ parents usually acquire from a pediatrician or a general practitioner. The additional food is most often prepared in domestic conditions. The hypothesis has been confirmed partially. The study consists of 86 pages. It contains 19 figures, 2 tables, 7 appendices and 44 sources of information were used to produce this study. Keywords: parents, understanding, infants, nutrition