dc.contributor.advisor | Bīlande, Guna | |
dc.contributor.author | Vītiņa, Ērika Katrīna | |
dc.contributor.other | Latvijas Universitāte. Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte | |
dc.date.accessioned | 2022-07-06T01:04:18Z | |
dc.date.available | 2022-07-06T01:04:18Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.other | 88248 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/60585 | |
dc.description.abstract | Ikviens sportists zina, ka uzturā ir nepieciešami ogļhidrāti un cik svarīgi tie ir, lai muskuļus nodrošinātu ar enerģiju slodzes laikā, tāpēc ir svarīgi noskaidrot, vai ogļhidrāti var ietekmēt maratonista sportisko sniegumu. Darba mērķis: Noskaidrot, kā ogļhidrātu lietošana uzturā ietekmē maratonista sniegumu. Hipotēze: Maratona skrējēji gatavojoties maratonam izvēlas pielāgot uzturu, papildus uzņemot ogļhidrātus. Darba uzdevumi: 1.Iepazīties ar aktuālo literatūru un publikācijām par maratona veidiem, ogļhidrātiem, tai skaitā cukuru un to ietekmi uz maratonistu sniegumu, un apkopot jaunāko informāciju par to, kā ogļhidrātu daudzums uzturā ietekmē maratonistu sniegumu; 2.Izstrādāt anketu un veikt anketēšanu, apkopot un analizēt respondentu datus; 3.Balstoties uz pieejamo informāciju un respondentu atbildēm, izvirzīt secinājumus. Organisms uzkrāj ogļhidrātus enerģijas iegūšanai glikogēna veidā, bet, izturības slodzes laikā, tā rezerves var strauji iztukšoties, un var iestāties nogurums, kas vistiešākajā veidā var pasliktināt maratonista sniegumu. Pirms slodzes jāuzņem 500-600g ogļhidrātu, slodzes laikā 30-60 g/h ogļhidrātu un pēc slodzes jāuzņem 50-100g ogļhidrātu. | |
dc.description.abstract | Every athlete knows that it is important to include carbohydrates in their diet to provide the muscles with energy during physical load, that is why it is important to find out if carbohydrates can affect the athletic performance of a marathoner. Purpose of work: To find out how including carbohydrates in diet affects marathoners performance. Hypothesis: While preparing for a marathon, marathoners choose to adjust their diet by adding more carbohydrates to it. Tasks: 1.Explore the available literature and Internet information sources on marathon types, carbohydrates, including sugar and its impact on marathoners performance; 2.Create a questionnaire, collect and analyse respondents data; 3.Draw conclusions based on available information and respondents' responses. The body accumulates carbohydrates to produce energy in the form of glycogen, but its reserves can drain rapidly during the endurance load, and therefore fatigue can occur, which can literally impair the performance of marathoner. Before physical load you should intake 500-600 grams of carbohydrates, during the physical load 30-60 grams per hour and after the load 50-100 grams. | |
dc.language.iso | lav | |
dc.publisher | Latvijas Universitāte | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.subject | Sporta zinātne | |
dc.subject | Ogļhidrāti | |
dc.subject | Maratons | |
dc.subject | Uzturs | |
dc.subject | Izturības sports | |
dc.title | Ogļhidrātu nozīme pirms un pēc maratona | |
dc.title.alternative | The role of carbohydrates before and after a marathon | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/bachelorThesis | |