Aprūpe bērniem ar pārtikas nepanesību mazbērna periodā
Author
Sirčenko, Natālija
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Kārkliņa, Iveta
Date
2023Metadata
Show full item recordAbstract
Bakalaura darba tēma ’’Aprūpe bērniem ar pārtikas nepanesību mazbērnu periodā’’. Saskaņā ar Alerģijas diagnostikas tirgus (Allergy Diagnostics Market) prognozēm no 2021.gada līdz 2026.gadam pasaules alerģijas tirgus izmaksas dubultosies un sasniegs 8,2 biljonu ASV dolāru. (2) No 28% bērnu ar aizdomām par pārtikas alerģiju tikai 8% izmeklējumos tā ir apstiprināta. (54) Bērnu skaits ar sūdzībām par pārtikas alerģiju vai nepanesību pieaug ar katru gadu. Latvijā 2015.gadā no 15% bērnu ar sūdzībām alerģija diagnosticēta tikai 1%. (25) Zināšanas par alerģijas attīstības mehānismu un tās ārstēšanas iespējām ir plašas un tiek pielietotas praksē. Tomēr pārtikas nepanesības diagnostikas iespējas, ārstēšana, aprūpe un sekas izraisa vairāk jautājumu nekā ir atbildes medicīnā. Darba mērķis ir noskaidrot bērnu ar pārtikas nepanesību aprūpi mazbērnu periodā. Pētniecības uzdevumi ir veikt literatūras apskatu, apkopošanu un analīzi par aprūpi bērniem ar pārtikas nepanesību mazbērnu periodā; izveidot aptaujas anketu bērnu vecākiem; veikt respondentu aptauju; apkopot un analizēt iegūtos rezultātus un veikt secinājumus. Tiek apkopota informācija par gremošanas trakta īpatnībām mazbērnu periodā, pārtikas nepanesības klīniskiem simptomiem, diagnostikas un terapijas iespējām un aprūpes problēmām. Izvirzītā hipotēze - aprūpējot bērnus ar pārtikas nepanesību mazbērnu periodā, svarīgākais ir savlaicīga vecāku informēšana un izglītošana. Bakalaura darbs tiek balstīts uz M. Allenas māszinību teoriju. Pielietojot šo teoriju, var secināt, ka aprūpējot bērnus ar pārtikas nepanesību svarīgi izglītot ne tikai pacientu, bet arī viņa ģimeni. Aprūpējot pacientu svarīga ir ģimenes un sabiedrības pieredze un tās mijiedarbība. Tiek izmantota kvantitatīvā pētniecības metode, lai noskaidrotu bērnu vecāku viedokli par bērnu ar pārtikas nepanesību aprūpi mazbērnu periodā un problēmām, kuras radušās aprūpes laikā. Pētniecības instruments ir strukturētā aptaujas anketa ar slēgtiem, daļēji slēgtiem un atvērtiem jautājumiem. Pētījuma rezultāti apstiprina izvirzītu hipotēzi, ka aprūpējot bērnus ar pārtikas nepanesību ir svarīga bērnu vecāku informēšana un izglītošana. Atslēgvārdi: pārtikas alerģija, pārtikas nepanesība, intolerance, mazbērnu periods, sensibilitāte, eliminācijas diēta, uztura dienasgrāmata, IgG4. The topic of the bachelor thesis is ’’Care of children with food intolerances in the toddler period’’. According to the Allergy Diagnostics Market, the global allergy market is forecast to double in size between 2021 and 2026, reaching USD 8.2 trillion. (2) Of the 28% of children with suspected food allergy, only 8% have a confirmed allergy. (54) The number of children with complaints of food allergy or intolerance is increasing every year. In Latvia, only 1% of 15% of children with complaints were diagnosed with an allergy in 2015. (25) Knowledge about the mechanism of allergy development and its treatment options is extensive and is applied in practice. However, the diagnostic possibilities, treatment, care and consequences of food intolerances raise more questions than there are answers in medicine. The aim of this paper is to clarify the care of children with food intolerances in the toddler period. The research objectives are to review, collect and analyze the literature on the care of children with food intolerance in the toddler period; to design a questionnaire for parents of children; to conduct a survey of respondents; to collect and analyze the results; and to draw conclusions. Information on digestive tract characteristics in the toddler period, clinical symptoms of food intolerance, diagnostic and therapeutic options and care problems is collected. The hypothesis is that early parental information and education are the most important factors in the care of children with food intolerance in the toddler period. The bachelor thesis is based on the nursing theory of M. Allen. Applying this theory, it can be concluded that when caring for children with food intolerances, it is important to educate not only the patient, but also his/her family. The experience of the family and the community and their interaction is important in the care of the patient. A quantitative research method is used to find out the parents' views on the care of children with food intolerances during the toddler period and the problems encountered during care. The research instrument is a structured questionnaire with closed, semi-closed and open questions. The results of the study support the hypothesis that information and education of parents is important when caring for children with food intolerances. Keywords: food allergy, food intolerance, intolerance, toddlerhood, sensitivity, elimination diet, diet diary, IgG4.