Veselīga uztura lietošanas paradumi ģimenēs ar skolas vecuma bērniem
Autor
Neilande, Diāna
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Dāboliņa, Lienīte
Datum
2023Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Bakalaura darba tēma: “Veselīga uztura lietošanas paradumi ģimenēs ar skolas vecuma bērniem.” Uztura apsekojumi liecina par zemu augļu un dārzeņu uzņemšanu, nepietiekamu svarīgu uzturvielu uzņemšanu un lielu enerģētiski blīvu uzturvielām nabadzīgu pārtikas patēriņu visās vecuma grupās. Mazāk veselīga uztura uzvedība ir svarīgs faktors, kas ir pamatā hronisku neinfekcijas slimību augstajai izplatībai, tostarp sirds un asinsvadu slimībām un cukura diabētam, kā arī pieaugošajai aptaukošanās pakāpei, kas agrīnās pazīmes arvien vairāk tiek identificētas bērniem un pusaudžiem. Svarīgi ir veicināt un atbalstīt veselīgu uztura paradumu veidošanos jau no mazotnes. Galvenais izaicinājums ir atbalstīt un iesaistīt ģimenes, lai tās veiktu ilgtspējīgas izmaiņas veselīgākā uzturā, neskatoties uz mūsdienu sabiedrības izaicinājumiem. Pētījuma mērķis: noskaidrot veselīga uztura lietošanas paradumus ģimenēs ar skolas vecuma (6-12 g.v.) bērniem. Pētniecības metode ir kvantitatīvā šķērsgriezuma aprakstošā pētniecības metode – anketēšana, kur kā pētījuma instruments izmantota anketa. Pētījumā tika analizēta un apkopota pētnieciskajam darbam atbilstoša zinātniskā literatūra par veselīgu uzturu skolas vecuma bērniem; izstrādāts pētījuma instruments – aptaujas anketa vecākiem ar skolas vecuma bērniem, veikta vecāku anketēšana interneta vidē un apkopoti un analizēti pētījumā iegūtie rezultāti; izdarīti secinājumi un sagatavotas rekomendācijas vecākiem par veselīga uztura paradumiem sākumskolas vecuma bērniem. Pētījuma laikā tika noskaidrots, ka kaut arī ģimenē pārsvarā ēd veselīgi, tomēr diezgan grūti panākt, lai bērni ikdienā ēd veselīgi. Gan dārzeņu, gan augļu patēriņš ģimenēs kopumā ir ļoti zems, nepietiekams. Ģimenes atturīgi uzturā lieto skābpiena produktus. Pētījumā arī noskaidrots, ka saldumus ģimenē ēd ikdienā – atšķiras vienīgi to ēšanas biežums. Arī saldinātos dzērienus lieto gandrīz visās ģimenēs, atšķiras vienīgi to lietošanas biežums. Lielākā daļa respondentu ietur maltītes ārpus mājas, izmanto ātrās uzkodas. Pētniecības izvirzītā hipotēze: ģimenēs ar skolas vecuma bērniem nav pietiekami veselīga uztura paradumi tika pierādīta. Bachelor thesis topic: "Healthy eating habits in families with school-age children." Dietary surveys show low fruit and vegetable intake, insufficient intake of essential nutrients, and high consumption of energy-dense, nutrient-poor foods in all age groups. Less healthy eating behaviors are an important factor behind the high prevalence of chronic non-communicable diseases, including cardiovascular disease and diabetes, as well as the increasing rates of obesity, the early signs of which are increasingly being identified in children and adolescents. This highlights the importance of promoting and supporting healthy eating habits from an early age. Thus, the main challenge is to support and engage families to make sustainable changes to a healthier diet despite the challenges of today's society. The purpose of the research: to find out healthy eating habits in families with school-age (6-12 years) children. The research method is a quantitative research method - surveying, where a questionnaire is used as a research tool. The research analyzed and compiled scientific literature relevant to the research work on healthy nutrition for school-age children; a research instrument was developed - a survey questionnaire for parents with school-aged children, a survey of parents was conducted in the Internet environment and the results obtained in the study were collected and analyzed; conclusions have been drawn and recommendations have been prepared for parents about healthy eating habits for primary school children. During the research, it was found out that although the family mostly eats healthy, it is quite difficult to get the children to eat healthy every day. Consumption in both vegetable and fruit families is generally very low, insufficient. Families use sour milk products sparingly in their diet. The study also found that sweets are eaten in the family every day - the only difference is the frequency of eating them. Sweetened drinks are also used in almost all families, only the frequency of their use differs. Most of the respondents have meals outside the house, use fast snacks. The hypothesis put forward by the research: families with school-age children do not have enough healthy eating habits was proven.