Vecāku cilvēku uztura paradumi
Author
Eksa, Jūlija
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Oklu, Sanita
Date
2023Metadata
Show full item recordAbstract
Bakalaura darba tēma ir "Vecāku cilvēku uztura paradumi". Šī tēma ir aktuāla, jo pētījumi liecina, ka, cilvēki kas sasnieguši 65 gadu vecumu ir pakļauti aptaukošanās riskam, rezultātā tiek apdraudēts vecāku cilvēku vispārējais veselības stāvoklis. Pētījuma mērķis ir izanalizēt, kā uzturs ietekmē vecu cilvēku veselību un dzīves kvalitāti. Autore darba tēmu saista ar Virdžīnijas Aveneles Hendersones pamatvajadzību teoriju, aplūkojot tās nozīmi vecāku cilvēku dzīvē. Tika teorētiski izpētīts, vai vecākiem cilvēkiem prevalē neveselīgi uztura paradumi pār veselīgiem uztura paradumiem,kādas izmaiņas notiek cilvēka organismā, kas saistītas ar novecošanas procesiem. Kādas fizioloģiskas izmaiņas notek organismam novecojot, kā arī aplūkoti vecāku cilvēku ēšanas paradumi un veselīga uztura ieteikumi. Tiek analizēta zinātniskā literatūra par barības vielu nozīmi vecu cilvēku organismā, kā arī aktuālākās veselības problēmas, kas ir saistītas ar nesabalansētu uzturu. Pētījumā tika izvirzīta hipotēze - Vecākiem cilvēkiem prevalē neveselīgi uztura paradumi pār veselīgiem uztura paradumiem. Kā pētījuma instruments tiek izvēlēta aptaujas anketa. Darbā tiek izmantots kvantitatīvais pētījums, kurā piedalījās 100 dalībnieki. Pētījuma ietvaros tika veikta anketas izstrāde un iegūto datu analīze. Kā rezultātā iespējams secināt, ka vecu cilvēku uztura paradumi dzīves laikā mainās, tie atkarīgi galvenokārt no cilvēka veselības stāvokļa un finansiālajiem aspektiem. Bakalaura darbs sastāv no 6 nodaļām un 2 pielikumiem. Darbā izmantoti literatūras avoti. Atslēgas vārdi - vecāki cilvēki, uztura paradumi, uztura ieteikumi, sabalansēts uzturs, uztura ietekme. The topic of the bachelor's thesis is "Dietary habits of the elderly". This topic is relevant, because studies show that people, who have reached the age of 65 are at risk of obesity, which puts the general health of older people at risk. The aim of the study is to analyze how nutrition affects the health and quality of life of elderly people. The author connects the topic of the work with Virginia Avenel Henderson's theory of basic needs, looking at its importance in the lives of older people. It was theoretically researched, for elderly people unhealthy lifestyle take over healthy lifestyle, what changes occur in the human body related to aging processes. What physiological changes occur as the body ages, as well as the eating habits of seniors and healthy nutrition recommendations. The scientific literature on the importance of nutrients in the body of elderly people is analyzed, as well as the most pressing health problems related to an unbalanced diet. The study put forward a hipothesis- for elderly people unhealthy lifestyle take over healthy lifestyle. A survey questionnaire is chosen as a research tool. The work uses a quantitative study with 100 participants. As part of the research, a questionnaire was developed and the data analyzed. As a result, it is possible to conclude, that the dietary habits of elderly people change during their lifetime. They depend mainly on a person's state of health and financial aspects. The bachelor thesis consists of 6 chapters and 2 appendices. Literature sources are used in the work. Key words - older people, dietary habits, dietary recommendations, balanced diet, nutritional effects.