Show simple item record

dc.contributor.advisorŠantare, Daiga
dc.contributor.authorJankovskis, Ralfs
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
dc.date.accessioned2024-06-19T01:04:03Z
dc.date.available2024-06-19T01:04:03Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other100933
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/65726
dc.description.abstractIevads. Pētījums sniegs informāciju par depresijas simptomu esamību un saistību ar uzturu studentos, kas ir populācija ar ierobežotu iespēju sekot savam uzturam, kā arī ir pakļauta lielai garīgai slodzei. Darba mērķis. Noskaidrot, vai pastāv saistība starp studentu uztura paradumiem un depresijas simptomiem. Hipotēze. Studentiem, kuriem novērojamas depresijas izpausmes, būs neveselīgāki uztura paradumi salīdzinot ar studentiem, kuriem šīs simptomātikas nav vai ir vājāka. Materiāli un metodes. Pētījums tika veikts LU MF 2024. gadā. Tika izstrādāts šķērsgriezuma pētījums, izmantojot anketas internetā, kurās piedalījās 117 studenti. Anketā bija iekļauti jautājumi no pacientu veselības aptaujas PHQ-9 - depresijas simptomu izvērtēšanai un frekvenču aptauja saistībā ar uztura ieradumiem. Pētījuma dati apstrādāti, izmantojot programmas – Microsoft Excel un RStudio. Datu apstrādei izmantota korelācijas analīze un aprēķināts Spīrmena rangu korelācijas koeficients, grupu salīdzinājumam veikts Pīrsona hī kvadrāta tests. Par statistiski nozīmīgiem uzskatīti rezultāti ar p≤0,05. Rezultāti. No 117 respondentiem 19 bija vīrieši. Respondentu mediānais vecums bija 23 gadi (IQR=5). Pēc PHQ-9 skalas depresijas pazīmes nekonstatēja vai tās bija vieglas 61, 33 vidējas, 15 vidēji smagas un 8 respondentiem smagas izpausmes. Mediānais PHQ-9 rezultāts vīriešiem bija 7 (IQR=7,5) un sievietēm 10 (IQR=6). Mediānais ĶMI bija 21,7 kg/m2 (IQR=4,5). Starp ĶMI un PHQ-9 rezultātu netika novērota statistiski būtiska saistība (rs=0,04; p=0,67). Līdzīgi, gan starp atsevišķu konkrētu pārtikas produktu grupu patēriņu, gan starp apvienoto kopējo uztura relatīvo veselīgumu un depresijas simptomiem netika novērota statistiski nozīmīga saistība. Secinājumi. 1. Hipotēze, ka studentiem, kuriem novērojamas depresijas izpausmes, būs neveselīgāki uztura paradumi salīdzinot ar studentiem, kuriem šīs simptomātikas nav vai ir vājāka, neapstiprinās. 2. Pamatojoties uz depresijas pašnovērtēšanas skalu, vidējai un smagai pakāpei atbilstošu simptomu esamība studentu vidū ir 48%. 3. 51% studentu vismaz vienu reizes dienā uzturā lieto augļus, dārzeņus un ogas, 30% studentu lieto piena produktus reizi dienā, bet zivis lieto retāk kā reizi mēnesī vai nekad 46% studentu. 4. Studentu uzturs neatbilst veselīga uztura ieteikumiem. 5. Starp depresijas simptomiem un pētījuma dalībnieku uzturu netika atrasta statistiski nozīmīga saistība.
dc.description.abstractIntroduction. Research will inform about major depressive disorders symptoms and their association with eating habits in students – a population with limited possibility to follow their eating habits and that also is exposed to high mental load. Objective. Determine if there is association between students eating habits and symptoms of major depressive disorder. Hypothesis. Students with symptoms of depression will have unhealthier eating habits than those without or less severe symptoms. Materials and methods. Research was carried out in LU MF in year 2024. Cross-sectional study was done by using online questionnaire with total of 117 participants. Survey consisted of questions from Patient Health Questionnaire - 9 for evaluating severity of depression and frequency questionnaire about eating habits. Research data was processed by using computer programs Microsoft Excel and RStudio. To analyse data corelation analyses and Spearman's rank correlation coefficient were used, Pearson's chi-squared test was used to compare divided groups. For statistically significant were considered results with p≤0,05 Results. From 117 respondents 19 were male. Median age of participants was 23 years (IQR=5). According to PHQ-9 scale 61 respondents didn't have or had mild symptoms of depression, 33 had symptoms of moderate depression, 15 symptoms of moderately severe depression and 8 had symptoms of severe depression. Median PHQ-9 score in men was 7 (IQR=7,5), in women 10 (IQR=6). Median body mass index was 22 kg/m2 (IQR=4,5). Between BMI and PHQ-9 score statistically significant corelation was not found (rs=0,04; p=0,67). Similarly, neither between consumption of separate food groups, nor between combined overall relative healthiness of eating habits and symptoms of major depressive disorder statistically significant corelation was found. Conclusions. 1. Hypothesis - that students with symptoms of depression will have unhealthier eating habits than those without or less severe symptoms - was not supported. 2. According to PHQ-9 scale, moderately severe or severe symptoms of depression was found in 46% of students. 3. 51,3% of students include in their diets one or several times a day fruits, vegetables and berries, 29,9% of students also consume dairy products once in a day, but 46 % of students eat fish less than once a month or do not eat at all. 4. Students eating habits do not match with those of healthy recommendations. 5. Statically significant association between symptoms of depression and respondents eating habits was not found.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMedicīna
dc.subjectDepresija
dc.subjectDepresijas simptomu pašnovērtējuma skala
dc.subjectPacientu veselības aptauja - PHQ-9
dc.subjectĶermeņa masas indekss
dc.subjectGarastāvokļa traucējumi
dc.titleUztura paradumu saistība ar depresiju studentu vidū
dc.title.alternativeAssociation between dietary habits and major depressive disorder in students


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record