dc.contributor.advisor | Brizga, Jānis | |
dc.contributor.author | Biķerniece, Līvija | |
dc.contributor.other | Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte | |
dc.date.accessioned | 2024-06-21T01:03:37Z | |
dc.date.available | 2024-06-21T01:03:37Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.other | 100990 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/66241 | |
dc.description.abstract | Bakalaura darba “Pārtikas izšķērdēšanas samazināšanas pasākumi ēdināšanas nozarē” mērķis ir izzināt pārtikas atkritumu rašanās cēloņus un izpētīt pārtikas atkritumu samazināšanas un novēršanas pasākumus ēdināšanas uzņēmumos. Darbā tiek izvērtēti dažādi pasākumi, kas var tikt veikt, lai samazinātu pārtikas atkritumus restorānos, tostarp produktu pareiza uzglabāšana, piegādes plānošana, klientu iesaiste. Tiek analizēta arī pārtikas atkritumu ietekme uz uzņēmumu ekonomiku, vidi un sabiedrību kopumā. Iegūtie rezultāti liecina, ka visbiežāk izmantotie pārtikas atkritumu novēršanas pasākumi ēdināšanas uzņēmumos ir pārtikas atkritumu (mizu, kaulu u.c.) izmantošana citās receptēs. Kopumā uzņēmumi neizmanto tādus tehnoloģiskus risinājumus kā komposta mašīnas vai aplikācijas pārtikas atkritumu samazināšanai vai novēršanai. Daļai uzņēmumu ir sadarbība ar vietējiem zemniekiem pārtikas atkritumu nodošanai. Pētījums balstās uz literatūras izpēti un iegūtajiem rezultātiem darba ietvaros intervējot 8 ēdināšanas nozares speciālistus. | |
dc.description.abstract | The aim of the bachelor's thesis "Food waste reduction measures in the food industry" is to look into the causes of food waste and to study measures to reduce and prevent food waste in catering companies. The work evaluates various measures that can be taken to reduce food waste in restaurants, including proper product storage, delivery planning, customer involvement. The impact of food waste on the economy, the environment and society as a whole is also being analysed. The results show that the most commonly used food waste prevention measures in catering establishments are the use of food waste (bark, bone, etc.) in other recipes. In general, companies do not use technological solutions such as compost machines or apps to reduce or prevent food waste. Some businesses have collaborations with local farmers to hand over food waste. The study is based on literature research and results obtained by interviewing 8 specialists in the catering industry within the framework of the work. | |
dc.language.iso | lav | |
dc.publisher | Latvijas Universitāte | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.subject | Vides zinātne | |
dc.subject | pārtikas atkritumi | |
dc.subject | pārtikas izšķērdība | |
dc.subject | "šķīvja atkritumi" | |
dc.subject | virtuves atkritumi | |
dc.subject | restorānu atkritumi | |
dc.title | Pārtikas izšķērdēšanas samazināšanas pasākumi ēdināšanas nozarē | |
dc.title.alternative | Food waste reduction measures in the food industry | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/bachelorThesis | |