Volejbolistu uztura nozīme teniņu un sacensību laikā
Author
Rosicka, Lība
Co-author
Latvijas Universitāte. Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultāte
Advisor
Bīlande, Guna
Date
2025Metadata
Show full item recordAbstract
Kvalifikācijas darbs saistās ar volejbolista uztura ietekmi treniņos un sacensībās. Tika izstrādāta aptauja dažāda vecuma grupas volejbolistiem. Pētījuma mērķis bija izpētīt un analizēt volejbolistu izpratni par uztura nozīmi treniņu un sacensību laikā. Pētījumā piedalījās Rīgas Volejbola skolas audzēknes un audzēkņi. Aktualitāte – Mūsdienās ir pieejami ļoti neveselīgi pārtikas produkti, kurus ikdienā lieto arī sportisti, kas būtiski ietekmē sportistu sportiski fizisko izaugsmi un mazina labu rezultātu sasniegšanu. Hipotēze - Jauno volejbolistu (13 – 18 gadus veci) izpratne par uztura būtisko lomu volejbolista sportiskā snieguma sasniegšanā. Pētījumu metode – Lai iegūtu informāciju no volejbolistēm/iem tika izveidota anketa ar dažādiem jautājumiem par volejbolistu uzturu 20 jautājumu apjomā. Darbā tika pielietotas teorētiskā, empīriskā un datu apstrādes metodes. Secinājumi - Aptaujātie respondenti uzņem nepietiekamā daudzumā nepieciešamās uzturvielas. Respondentiem nav pietiekoši liela izpratne par veselīgu uztura nozīmi uz volejbola sniegumu un tāpēc būtu noderīgas veselīga uztura mācības. Darba apjoms: Darbs sastāv no 29 lpp, darbā ietverti 18 attēli, darbam pievienoti 2 pielikumi - aptaujas anketa un apliecinājums. Kvalifikācijas darbā izmantoti 20 literatūras avoti. Atslēgvārdi – Volejbols, veselīgs un sabalansēts uzturs sacensību un treniņu laikā. Qualification work is related to the impact of a volleyball player's nutrition on training and competitions. A survey was developed for volleyball players of various age groups. The aim of the research was to study and analyze volleyball players' understanding of the importance of nutrition during training and competitions. The study involved students of Riga Volleyball School. Relevance – Nowadays, there is a wide availability of unhealthy food products that are also consumed by athletes, significantly affecting their athletic and physical development and reducing their ability to achieve good results. Hypothesis – Young volleyball players (aged 13–18) lack sufficient understanding of the essential role of nutrition in achieving volleyball performance. Research method – To obtain information from volleyball players, a questionnaire consisting of 20 questions about their nutrition was created. The work employed theoretical, empirical, and data processing methods. Conclusions – Surveyed respondents consume insufficient amounts of necessary nutrients. Respondents lack adequate understanding of the importance of healthy nutrition for volleyball performance, suggesting that lessons on healthy eating would be beneficial. Work scope: The work consists of 29 pages, includes 18 images, and is supplemented with 2 appendices – a questionnaire and a certification. The qualification work references 20 literature sources. Keywords – Volleyball, healthy and balanced nutrition during training and competitions.