Show simple item record

dc.contributor.advisorPavļenko, Romans
dc.contributor.authorGricenko, Taisija
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
dc.date.accessioned2025-05-27T01:07:11Z
dc.date.available2025-05-27T01:07:11Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other104286
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/68297
dc.description.abstractGlikoalkaloīdu noteikšana Latvijas kartupeļos ar šķidrumu hromatogrāfiju - masspektrometriju. Gricenko T., zinātniskais vadītājs Mg.chem. Pavļenko R. Bakalaura darbs, 46 lappuses, 14 attēli, 21 tabulas, 32 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Glikoalkaloīdi ir kartupeļos un pārējos nakteņu dzimtas augos sastopamie sekundārie metabolīti, kuriem piemīt augsta toksicitāte. Bakalaura darba ietvaros tika analizētas glikoalkaloīdu koncentrāciju izmaiņas atkarībā no glabāšanas apstākļiem, glabājot saldētava (-20 °C), ledusskapī (5 °C) un istabas temperatūrā (17 – 25 °C), un termiskās apstrādes ietekme, apcepot kartupeļus uz pannas, cepot cepeškrāsnī un vārot. Paraugi tika analizēti ar kursa darbā ietvaros izstrādātu metodi glikoalkaloīdu noteikšanai kartupeļos ar šķidrumu hromatogrāfiju - tandēma masspektrometriju kursa darbā ietvaros. Tika iegūti rezultāti par α-solanīna un α-hakonīna koncentrācijas izmaiņām “Soraja”, “Kolette” un “Laura” kartupeļu šķirnēs. Rezultāti tika salīdzināti ar Eiropas Komisijas rekomendāciju (Nr. 2022/561) par glikoalkaloīdu klātbūtnes monitorēšanu kartupeļos un no kartupeļiem iegūtos produktos.
dc.description.abstractDetermination of glycoalkaloids in potatoes in Latvia. Gricenko T., supervisor Mg.chem. Pavļenko R. Bachelor thesis. 46 pages, 14 figures, 21 tables, 32 literature references, 2 appendices. In Latvian. Glycoalkaloids are secondary metabolites found in potatoes and other nightshades and are highly toxic. In the framework of the bachelor thesis, the changes in the concentrations of glycoalkaloids were analysed depending on storage conditions: storage in a freezer (-20 °C), in a refrigerator (5 °C) and at room temperature (17-25 °C), and heat treatment, pan-frying, oven-baking and boiling of the potatoes. The samples were analysed using a previously developed method for the determination of glycoalkaloids by liquid chromatography-tandem mass spectrometry as part of the course work, and results were obtained for α-solanine and α-chaconine changes in “Soraya”, “Colette” and “Laura” potato varieties. The results were compared with the European Commission Recommendation (No 2022/561) on the monitoring of glycoalkaloids in potatoes and potato-derived products.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectĶīmija
dc.subjectGLIKOALKALOĪDI
dc.subjectŠĶIDRUMU HROMATOGRĀFIJA
dc.subjectα-SOLANĪNS
dc.subjectα-HAKONĪNS
dc.titleGlikoalkaloīdu noteikšana Latvijas kartupeļos ar šķidrumu hromatogrāfiju-masspektrometriju
dc.title.alternativeDetermination of glycoalkaloids in Latvian potatoes using liquid chromatography-mass spectrometry
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record