• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultāte / Faculty of Education Sciences and Psychology
  • Bakalaura un maģistra darbi (PPMF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultāte / Faculty of Education Sciences and Psychology
  • Bakalaura un maģistra darbi (PPMF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kvalitatīvu ēdienreižu nozīmīgums skolēnu uzturā

Thumbnail
View/Open
299-102335-Smilga_Linda_ls21210.pdf (10.19Mb)
Author
Smilga, Linda
Co-author
Latvijas Universitāte. Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultāte
Advisor
Mihno, Linda
Date
2024
Metadata
Show full item record
Abstract
Veselīgs uzturs ir būtisks bērnu un jauniešu fiziskajai un garīgajai attīstībai. Šajā vecumā svarīga ir stabila un regulāra ēšana, lai veidotos izpratne par veselīgu dzīvesveidu. Skolā, kur tiek pavadīta liela dienas daļa, pusdienām jābūt uzturvielām bagātām un piemērotām attiecīgajai vecuma grupai. Darba mērķis: Noskaidrot, cik pilnvērtīgas un atbilstošas ir skolā piedāvātās maltītes, balstoties pēc rekomendācijām un vadlīnijām, kas ir apkopotas teorētiskajā daļā. Pētījumā tiek aprakstīta tēma par uzturu, tā svarīgo lomu ikdienā un pamatprincipiem, kas attiecas uz ēdināšanu skolās. Pētījuma ietvaros piedalījās viena Rīgas skola un divas reģionālo pilsētu skolas. Tika izveidoti kritēriji, pēc kuriem tika analizētas šo skolu ēdienkartes 4 nedēļu periodā. No rezultātiem tika salīdzināta atbilstība kritērijiem starp visām skolām, noskaidrojot, kurā pasniedz visatbilstošākās pusdienas attiecīgajai vecuma grupai. Atslēgvārdi: uzturs, uztura nozīme, skolēni, skolēnu uzturs, ēdienkartes.
 
A healthy diet is essential for the physical and mental development of children and young people. At this age, eating a stable and regular diet is important for developing a healthy lifestyle. At school, where a large part of the day is spent, lunches should be nutritious and age- appropriate. Aim of the paper: To determine the nutritional adequacy of school meals based on the recommendations and guidelines summarised in the theoretical part. The study describes the topic of nutrition, its important role in daily life and the basic principles that apply to school meals. One school in Riga and two schools in regional cities participated in the study. Criteria were developed to analyse the menus of these schools over a 4-week period. From the results, the compliance with the criteria was compared between all schools, identifying which served the most appropriate lunches for the age group concerned. Keywords: nutrition, importance of nutrition, pupils, pupil nutrition, menus.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/68502
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (PPMF) / Bachelor's and Master's theses [11309]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV