• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte / Faculty of Medicine and Life Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte / Faculty of Medicine and Life Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ogu izspiedu ekstraktu antioksidatīvo efektu pētījumi pēc piecu gadu ekstraktu uzglabāšanas laika

Thumbnail
View/Open
305-105456-Cipe_Alise_ac20051.pdf (870.9Kb)
Author
Cipe, Alise
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Date
2024
Metadata
Show full item record
Abstract
Ogu izspiedas ir nozīmīgs bioloģiski aktīvu vielu avots. Oksidatīvais stress ir saistīts ar daudziem veselības traucējumiem, tāpēc tiek meklēti savienojumi ar antioksidantu īpašībām. Šī darba mērķis bija izpētīt pēc piecu gadu uzglabāšanas melleņu, krūmmelleņu, purva dzērveņu, lielogu dzērveņu un brūkleņu sauso izspiedu ekstraktu antioksidantu īpašības in vitro. Rezultāti parādīja, ka ekstraktiem ir saglabājusies kopējā antioksidantu aktivitāte, ko izteica C vitamīna ekvivalentos uz mg ekstrakta, un brīvā radikāļa DPPH koncentrācijas samazināšanās spēja. Polifenolu daudzums tika mērīts gallu skābes ekvivalentos uz mg ekstrakta. Salīdzinot ekstraktu antioksidantu spēju raksturojošos efektus, redzams, ka dažādos testos iegūto datu sakārtojuma secība ir izmainījusies. Vislielākais kopējās antioksidantu spējas samazinājums bija dzērveņu ekstraktam.
 
Berry pomace is an important source of biologically active substances. Oxidative stress is associated with many health disorders, so compounds with antioxidant properties are sought. The aim of this work was to investigate the in vitro antioxidant properties of dry extracts of blueberries, bilberries, bog cranberries, cranberries, and lingonberries after five years of storage. The results showed that the extracts retained the total antioxidant activity, expressed as vitamin C equivalents per mg of extract, and the ability to reduce the concentration of the free radical DPPH. The amount of polyphenols was measured in gallic acid equivalents per mg of extract. Comparing the effects characterizing the antioxidant capacity of the extracts, the order of data obtained in different tests has changed. Cranberry extract had the largest decrease in total antioxidant capacity.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/69479
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses [97]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV