Show simple item record

dc.contributor.advisorMuceniece, Ruta
dc.contributor.authorCipe, Alise
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
dc.date.accessioned2025-05-29T01:02:10Z
dc.date.available2025-05-29T01:02:10Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other105456
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/69479
dc.description.abstractOgu izspiedas ir nozīmīgs bioloģiski aktīvu vielu avots. Oksidatīvais stress ir saistīts ar daudziem veselības traucējumiem, tāpēc tiek meklēti savienojumi ar antioksidantu īpašībām. Šī darba mērķis bija izpētīt pēc piecu gadu uzglabāšanas melleņu, krūmmelleņu, purva dzērveņu, lielogu dzērveņu un brūkleņu sauso izspiedu ekstraktu antioksidantu īpašības in vitro. Rezultāti parādīja, ka ekstraktiem ir saglabājusies kopējā antioksidantu aktivitāte, ko izteica C vitamīna ekvivalentos uz mg ekstrakta, un brīvā radikāļa DPPH koncentrācijas samazināšanās spēja. Polifenolu daudzums tika mērīts gallu skābes ekvivalentos uz mg ekstrakta. Salīdzinot ekstraktu antioksidantu spēju raksturojošos efektus, redzams, ka dažādos testos iegūto datu sakārtojuma secība ir izmainījusies. Vislielākais kopējās antioksidantu spējas samazinājums bija dzērveņu ekstraktam.
dc.description.abstractBerry pomace is an important source of biologically active substances. Oxidative stress is associated with many health disorders, so compounds with antioxidant properties are sought. The aim of this work was to investigate the in vitro antioxidant properties of dry extracts of blueberries, bilberries, bog cranberries, cranberries, and lingonberries after five years of storage. The results showed that the extracts retained the total antioxidant activity, expressed as vitamin C equivalents per mg of extract, and the ability to reduce the concentration of the free radical DPPH. The amount of polyphenols was measured in gallic acid equivalents per mg of extract. Comparing the effects characterizing the antioxidant capacity of the extracts, the order of data obtained in different tests has changed. Cranberry extract had the largest decrease in total antioxidant capacity.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFarmācija
dc.subjectPolifenoli
dc.subjectAntioksidanti
dc.subjectMelleņu ģints ogu izspiedu ekstrakti
dc.subjectOgu izspiedu ekstrakti
dc.titleOgu izspiedu ekstraktu antioksidatīvo efektu pētījumi pēc piecu gadu ekstraktu uzglabāšanas laika
dc.title.alternativeStudies on the antioxidant effects of berry pomace extracts after five years of extract shelf life
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record