Zur Kurzanzeige

dc.contributor.advisorApsīte-Beriņa, Elīna
dc.contributor.authorMačukāne, Elīza
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte
dc.date.accessioned2025-06-20T01:01:56Z
dc.date.available2025-06-20T01:01:56Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.other108047
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/69800
dc.description.abstractMūsdienās gastronomiskā daudzveidība pilsētās tiek ietekmēta ne tikai no vietējām tendencēm un migrācijas ietekmes, bet arī no globālajiem procesiem, kas var izpausties, kā piedāvātā ēdienu daudzveidība ēdināšanas iestādēs. Šādus procesus un to izpausmes apskata gastroģeogrāfiskajos pētījumos (Kowalczyk, Derek 2020; Derek 2017; Choi et al. 2011; Stalmirska, Ali 2025), kuri ir cieši saistīti ar gastronomiju un foodscape jeb ēdienu ainavas jēdzienu. Bakalaura darbs “Etniskā ēdienu ainava: imigrantu tradicionālo ēdināšanas iestāžu izvietojums Rīgā” izstrādāts ar mērķi izpētīt etnisko ēdināšanas iestāžu telpisko izvietojumu Rīgas apkaimēs, identificēt to piederību noteiktām etniskajām grupām, klasificēt ēdināšanas vietu tipus, kā arī analizēt to korelāciju ar attiecīgo tautību iedzīvotāju deklarētajām dzīvesvietām pilsētas teritorijā. Bakalaura darba ietvaros netika konstatēta korelācija starp etniskajām ēdināšanas iestādēm un etnisko grupu izvietojumu Rīgas apkaimēs, bet tika novērota salīdzinoši nozīmīga korelācija starp Vidusāzijas un Austrumāzijas-Dienvidāzijas imigrantu deklarētajām dzīvesvietām.
dc.description.abstractNowadays, gastronomic diversity in cities is influenced not only by local trends and the impact of migration, but also by global processes, which can manifest themselves in the variety of dishes offered by food establishments. Such processes and their manifestations are examined in gastro-geographical studies (Kowalczyk, Derek 2020; Derek 2017; Choi et al. 2011; Stalmirska, Ali 2025), which are closely related to gastronomy and the concept of foodscape. The bachelor's thesis “Ethnic foodscape: distribution of immigrant traditional cusines in Riga” was developed with the aim of studying the spatial location of ethnic food establishments in Riga neighborhoods, identifying their belonging to certain ethnic groups, classifying the types of food establishments, as well as analyzing their correlation with the declared places of residence of the respective residents in the city neighborhoods. The bachelor's thesis did not find a correlation between ethnic food establishments and the location of ethnic groups in Riga neighborhoods, but a relatively significant correlation was observed between the declared places of residence of Central Asian and East-South Asian immigrants.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectĢeogrāfija
dc.subjectgastroģeogrāfija
dc.subjectēdienu ainava
dc.subjectpilsētvide
dc.subjectnovietojuma koeficients
dc.subjectetniskās virtuves
dc.titleEtniskā ēdienu ainava: imigrantu tradicionālo ēdināšanas iestāžu izvietojums Rīgā
dc.title.alternativeEthnic foodscape: distribution of immigrant traditional cuisines in Riga
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Dateien zu dieser Ressource

Thumbnail

Das Dokument erscheint in:

Zur Kurzanzeige