• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Asparagīna atvasinājumi kā jonu šķidrumi

Thumbnail
View/Open
300-15259-Liberts_Andrejs_al08244.pdf (860.6Kb)
Author
Liberts, Andrejs
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Zicmanis, Andris
Date
2010
Metadata
Show full item record
Abstract
Darbā gaitā ir pētīta iespēja sintezēt jonu šķidrumus, par izejvielu ņemot maleīnskābes anhidrīdu, maleīnskābes imīdu un dietilmaleinātu. Pēc struktūras jonu šķidrumiem jābūt asparagīna atvasinājumiem. Ir pieļauta doma, ka tādiem jonu šķidrumiem kā aminoskābes atvasinājumi piemīt labāka spēja biodegradēties nekā citiem jonu šķidrumiem. Ir apskatītas reakciju virknes asparagīna atvasinājumu iegūšanai. Savienojumu kvalitatīvai analīzei tiek izmantota IS-spektrometrija, termiskā elementanalīze, ūdens noteikšana ar K. Fišera reaģentu, kušanas punkta noteikšana, 1H KMR spektrometrija, termogravimetriskā analīze, toksicitātes un biodegradācijas analīze. Kvantitatīvai analīzei tiek izmantota potenciometriskā titrēšana, fotometrija, jonometrija, vizuālā titrēšana.
 
The possibility of ionic liquids synthesis from maleic anhydride, maleimide and diethyl maleate has been studied. Ionic liquids should have structure of asparagine derivatives. An idea was accepted that ionic liquids such as amino acids derivatives should have a better ability for biodegradation than other ionic liquids had. A reaction series is outlined for synthesis of asparagine derivatives. For qualitative analysis of substances IR-spectroscopy, thermal elemental analysis, determination of water with K. Fischer reagent, the melting point determination, 1H NMR spectroscopy, thermogravimetric analysis, toxicity and biodegradation analysis is used. For quantitative analysis potenciometric titration, photometry, ionometry, visual titration is used.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/15815
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses [1583]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV