• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fenola savienojumu saturs miežu šķirņu graudos

Thumbnail
View/Open
301-30067-Magistra_darbs_Uzturzinatne_IL_2013.pdf (919.6Kb)
Author
Ļeščinska, Ilona
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2013
Metadata
Show full item record
Abstract
Fenola savienojumu saturs miežu šķirņu graudos. Darba autore: Ļeščinska I., zinātniskais vadītājs asoc. prof., Dr. ķīm. Jākobsone I., darba konsultants LU Ķīmijas fakultātes doktorante Bobere N. Maģistra darbs, 85 lappuses, 18 attēli, 18 tabulas, 71 literatūras avoti, 10 pielikumi. Latviešu valodā. MIEŽI, FENOLA SAVIENOJUMI, ANTIRADIKĀLĀ AKTIVITĀTE, ALKILREZORCĪNI, SPEKTROFOTOMETRIJA, AUGSTI EFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMA HROMATOGRĀFIJA Graudaugu pārtikas produkti cilvēka uzturā aizņem ļoti nozīmīgu vietu, jo ar ogļhidrātiem un olbaltumvielām, ko tie satur, mēs uzņemam gandrīz divas trešdaļas dienā nepieciešamo kaloriju. Sevišķi liela interese selekcionāru un uzturzinātnieku vidū mūsdienās ir par kailgraugu miežiem, kurus var lietot pārtikā, neveicot plēkšņu atdalīšanu. Miežu uzņemšana uzturā samazina holesterīna saturu asinīs, samazina risku saslimt ar vēzi un sirds slimībām. Visvertīgākās ir graudos bioloģiski aktīvās vielas, minerālvielas, vitamīni, fenola savienojumi. Eksperimentālajā daļā tika pētīti Latvijā selekcionētie miežu graudu paraugi ar mērķi noteikt tajos: kopējo fenola savienojumu daudzumu un antiradikālo aktivitāti, izmantojot spektrofotometrijas metodi; alkilrezorcīnu saturu, izmantojot AEŠH-UV metodi.
 
Phenolic compounds in different Sorts of Barley Grains. Author: Lescinska I., supervisor asoc. prof., Dr. chem. Jakobsone I., LU Chemical faculty PhD student Bobere N. Master’s paper, 85 pages, 15 figures, 18 tables, 71 literature references, 10 appendices. In Latvian. BARLEY, PHENOLIC COMPOUNDS, ANTIRADICAL ACTIVITY, ALKYLRESORCINOLS, SPECTROPHOTOMETRY, HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY Grain food products are the basis of human nutrition, as we intake nearly two-thirds of necessary daily requirement of caloricity with the carbohydrates and proteins from these products. Especially big interest for breeders and nutrition scientists today is for barley, which can be used in food, spelled without separation. The consumption of barley in the daily nutrition reduces cholesterol content in the blood, reduce the risk of cancer and heart disease. The most valuable in barley grains are biologically active substances, minerals, vitamins, phenolic compounds. In the experimantal part we have examined the samples of barley grain, breed in Latvia, to determine: total content of phenolic compounds and their antiradical activity by spectrophotometry; content of alkylresorcinols by HPLC-UV.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/16933
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV