Show simple item record

dc.contributor.advisorJākobsone, Idaen_US
dc.contributor.authorĻeščinska, Ilonaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T07:04:58Z
dc.date.available2015-03-24T07:04:58Z
dc.date.issued2013en_US
dc.identifier.other30067en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/16933
dc.description.abstractFenola savienojumu saturs miežu šķirņu graudos. Darba autore: Ļeščinska I., zinātniskais vadītājs asoc. prof., Dr. ķīm. Jākobsone I., darba konsultants LU Ķīmijas fakultātes doktorante Bobere N. Maģistra darbs, 85 lappuses, 18 attēli, 18 tabulas, 71 literatūras avoti, 10 pielikumi. Latviešu valodā. MIEŽI, FENOLA SAVIENOJUMI, ANTIRADIKĀLĀ AKTIVITĀTE, ALKILREZORCĪNI, SPEKTROFOTOMETRIJA, AUGSTI EFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMA HROMATOGRĀFIJA Graudaugu pārtikas produkti cilvēka uzturā aizņem ļoti nozīmīgu vietu, jo ar ogļhidrātiem un olbaltumvielām, ko tie satur, mēs uzņemam gandrīz divas trešdaļas dienā nepieciešamo kaloriju. Sevišķi liela interese selekcionāru un uzturzinātnieku vidū mūsdienās ir par kailgraugu miežiem, kurus var lietot pārtikā, neveicot plēkšņu atdalīšanu. Miežu uzņemšana uzturā samazina holesterīna saturu asinīs, samazina risku saslimt ar vēzi un sirds slimībām. Visvertīgākās ir graudos bioloģiski aktīvās vielas, minerālvielas, vitamīni, fenola savienojumi. Eksperimentālajā daļā tika pētīti Latvijā selekcionētie miežu graudu paraugi ar mērķi noteikt tajos: kopējo fenola savienojumu daudzumu un antiradikālo aktivitāti, izmantojot spektrofotometrijas metodi; alkilrezorcīnu saturu, izmantojot AEŠH-UV metodi.en_US
dc.description.abstractPhenolic compounds in different Sorts of Barley Grains. Author: Lescinska I., supervisor asoc. prof., Dr. chem. Jakobsone I., LU Chemical faculty PhD student Bobere N. Master’s paper, 85 pages, 15 figures, 18 tables, 71 literature references, 10 appendices. In Latvian. BARLEY, PHENOLIC COMPOUNDS, ANTIRADICAL ACTIVITY, ALKYLRESORCINOLS, SPECTROPHOTOMETRY, HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY Grain food products are the basis of human nutrition, as we intake nearly two-thirds of necessary daily requirement of caloricity with the carbohydrates and proteins from these products. Especially big interest for breeders and nutrition scientists today is for barley, which can be used in food, spelled without separation. The consumption of barley in the daily nutrition reduces cholesterol content in the blood, reduce the risk of cancer and heart disease. The most valuable in barley grains are biologically active substances, minerals, vitamins, phenolic compounds. In the experimantal part we have examined the samples of barley grain, breed in Latvia, to determine: total content of phenolic compounds and their antiradical activity by spectrophotometry; content of alkylresorcinols by HPLC-UV.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMedicīnaen_US
dc.titleFenola savienojumu saturs miežu šķirņu graudosen_US
dc.title.alternativePhenolic Compounds in different Sorts of Barley Grainsen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record