• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kartupeļu ķīmiskais sastāvs un uzturvērtība

Thumbnail
View/Open
301-36854-Magd_gundega.pdf (755.7Kb)
Author
Heiberga, Gundega
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2009
Metadata
Show full item record
Abstract
Maģistra darbs Kartupeļu ķīmiskais sastāvs un uzturvērtība. Heiberga G., darba vadītājs Dr. ķīm., asoc.prof. Jākobsone I., Maģistra darbs, 81 lapaspuse, 26 attēli, 17 tabulas, 33 literatūras avoti. Latviešu valodā. Tika veikts literatūras izvērtējums par kartupeļiem, to šķirnēm, uzturvērtību, ķīmisko sastāvu, tā noteikšanas metodēm. Tika veikta analīze cietes, “C” vitamīna, kālija, nātrija, fenola savienojumu, antiradikālās aktivitātes un nitrātu kvantitatīvā satura noteikšanai kartupeļos. Atslēgvārdi: KARTUPEĻI, CIETE, “C” VITAMĪNS, KĀLIJS, NĀTRIJS, FENOLA SAVIENOJUMI, ANTIRADIKĀLĀ AKTIVITĀTE, NITRĀTI, JONOMETRISKĀ METODE, SPEKTROFOTOMETRIJA, LIESMAS FOTOMETRIJA, HROMATOGRĀFIJA.
 
Master’s Paper Chemical composition of potatoes and nutrition value, is performed by G.Heiberga supervised by I.Jakobsone ,S.D., ass.prof. The Master paper contains 81 pages, 26 pictures, 17 graphs and 33 literature references. Written in Latvian. In the Master paper has been evaluated the literature concerning potatoes, varieties of potatoes, nutrition value, their chemical composition and quantitative analysis. Methods for quantitative analysis of the content of vitamin „C”, starch, potassium, natrium, phenolic compounds, antiradical activity and nitrates in potatoes was made. The keywords are: POTATOES, STARCH, VITAMIN “C”, POTASSIUM, NATRIUM, PHENOLIC COMPOUNDS, ANTIRADICAL ACTIVITY, NITRATES, IONOMETRICAL METHOD, SPECTROPHOTOMETRY, FLAME PHOTOMETRY, CHROMATOGRAPHY.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/16936
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV