Kartupeļu ķīmiskais sastāvs un uzturvērtība
View/ Open
Author
Heiberga, Gundega
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2009Metadata
Show full item recordAbstract
Maģistra darbs Kartupeļu ķīmiskais sastāvs un uzturvērtība. Heiberga G., darba vadītājs Dr. ķīm., asoc.prof. Jākobsone I., Maģistra darbs, 81 lapaspuse, 26 attēli, 17 tabulas, 33 literatūras avoti. Latviešu valodā.
Tika veikts literatūras izvērtējums par kartupeļiem, to šķirnēm, uzturvērtību, ķīmisko sastāvu, tā noteikšanas metodēm. Tika veikta analīze cietes, “C” vitamīna, kālija, nātrija, fenola savienojumu, antiradikālās aktivitātes un nitrātu kvantitatīvā satura noteikšanai kartupeļos.
Atslēgvārdi: KARTUPEĻI, CIETE, “C” VITAMĪNS, KĀLIJS, NĀTRIJS, FENOLA SAVIENOJUMI, ANTIRADIKĀLĀ AKTIVITĀTE, NITRĀTI, JONOMETRISKĀ METODE, SPEKTROFOTOMETRIJA, LIESMAS FOTOMETRIJA, HROMATOGRĀFIJA. Master’s Paper Chemical composition of potatoes and nutrition value, is performed by G.Heiberga supervised by I.Jakobsone ,S.D., ass.prof. The Master paper contains 81 pages, 26 pictures, 17 graphs and 33 literature references. Written in Latvian.
In the Master paper has been evaluated the literature concerning potatoes, varieties of potatoes, nutrition value, their chemical composition and quantitative analysis. Methods for quantitative analysis of the content of vitamin „C”, starch, potassium, natrium, phenolic compounds, antiradical activity and nitrates in potatoes was made.
The keywords are: POTATOES, STARCH, VITAMIN “C”, POTASSIUM, NATRIUM, PHENOLIC COMPOUNDS, ANTIRADICAL ACTIVITY, NITRATES, IONOMETRICAL METHOD, SPECTROPHOTOMETRY, FLAME PHOTOMETRY, CHROMATOGRAPHY.