• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Akrilamīds - pārtikas ķīmiskais piesārņojums

Thumbnail
View/Open
300-35861-Svalkovskis_Gatis_030025.pdf (1.569Mb)
Author
Švalkovskis, Gatis
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Mekšs, Pēteris
Date
2007
Metadata
Show full item record
Abstract
Akrilamīds – pārtikas ķīmiskais piesārņojums. Švalkovskis G., zinātniskie vadītāji As. prof., Dr. ķīm. Jākobsone I., As. prof., Dr. ķīm. Mekšs P. Bakalaura darbs, 42 lappuses, 14 attēli, 15 tabulas, 25 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. GĀZU HROMATOGRĀFIJA, ELEKTRONU SATVERES DETEKTORS, MASSPEKTROMETRIJA, AKRILAMĪDA NOTEIKŠANA. 2002. gada aprīlī Zviedrijā atklāja toksisku vielu – akrilamīdu, kas ir termiski apstrādātā pārtikā. Vēlāk atklājumi tika veikti arī citās pasaules valstīs. Mērķis ir analizēt vietējo Latvijas produkciju un izpētīt iespējamos komponentus un apstākļus, kas rada akrilamīdu. Rezultāti tika iegūti no produktiem, kas satur kartupeļu cieti un graudaugu cieti. Kartupeļu cieti saturoši produkti (čipsi, frī) satur akrilamīdu dažādā koncentrācijā, bet graudaugu cieti saturošie ne vienmēr.
 
Acrylamide – food chemical pollution. Svalkovskis G., As. prof., Dr. chem. supervisor Jakobsone I. and As. prof., Dr. chem. supervisor Mekss P. Bachelor thesis, 42 pages, 15 tables, 14 figures, 25 literature references, 1 addition. Latvian. GAS CHROMATOGRAPHY, ELECTRON CAPTURE DETECTOR, MASSPECTROMETRY, DETECTION OF ACRYLAMIDE. 2002. April found toxic substance – acrylamide in Sweden, which is in thermal treated food. Later revelations had done other states in the world too. The target is to analyse local production in Latvia and explore probable ingredient and conditions, which can form acrylamide. Results were got from products, which contains starch and farina. Products that contain starch (crisps, French fries) have acrylamide in various concentrations and which contains farina not always.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/18880
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses [1583]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV