Glikoalkaloīdu koncentrācijas noteikšana Latvijas kartupeļu šķirnēs
Автор
Vasariete, Anna
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Grauda, Dace
Дата
2008Metadata
Показать полную информациюАннотации
Glikoalkaloīdi (GA) ir slāpekli saturoši steroidālie glikozīdi. Kartupeļos visizplatītākie GA ir α – solanīns un α – hakonīns. Šie GA ir indīgas un toksiskas vielas, kas ir kaitīgas cilvēku un dzīvnieku veselībai. GA inhibē acetilholīnesterāzi un sagrauj gremošanas sistēmas šūnu membrānas. Latvijā audzētām kartupeļu šķirnēm GA koncentrācija līdz šim vēl nebija noteikta. Tādēļ šī darba mērķis bija analizēt GA koncentrāciju Latvijas kartupeļu šķirnēs un izpētīt gaismas un mazgāšanas ietekmi uz GA veidošanos kartupeļos. GA izdalīšana tika veikta 14 Latvijas kartupeļu šķirnēm, izmantojot Kvantitatīvās kalorimetriskās noteikšanas metodi. Noteikts, ka GA daudzums ir atkarīgs no kartupeļu šķirnes: kartupeļu šķirnes ar vislielāko GA koncentrāciju ir ‘Sigunda’, ‘Madara’, ‘Izstāde’ un ‘Monta’, bet ar vismazāko – ‘Magdalena’, ‘Leta’, ‘Lenora’, ‘Jubileja’, ‘Lauma’ un ‘Priekuļu visagrie’. Gaismas ietekmē GA koncentrācija kartupeļos strauji pieaug, kartupeļu bumbuļu mazgāšana vēl vairāk palielina GA koncentrāciju, tomēr GA koncentrāciju palielināšana saistīta ar šķirni.
Atslēgas vārdi: kartupeļi, glikoalkaloīdi, α – solanīns. Glycoalkaloids (GA) are steroidal glycozoides containing nitrogen. The most widespread GAs are α – solanine and α – chaconine. These GAs are venomous and toxic substances, hazardous for human and animal health. GA inhibits acetylcholinesterase and destroys cell membranes of digesting system. Up to date potato breeds cultivated in Latvia had no concentration established. Therefore the goal of this paper was to analyze GA concentration in potato varieties cultivated in Latvia and to study light and washing influence on development of glycoalkaloids in potatoes. Extraction of GA was performed to 14 Latvia potato varieties by using Method of Quantitative colorimetric determination. It has been defined that quantity of GA depends on the potato variety: varieties containing the most GA concentration are ‘Sigunda’, ‘Madara’, ‘Izstāde’ and ‘Monta’, but the lowest concentration have ‘Magdalena’, ‘Leta’, ‘Lenora’, ‘Jubileja’, ‘Lauma’ and ‘Priekuļu visagrie’. Under influence of light the concentration of GA dramatically increases; washing of potato tubers increases the GA concentration even more, however the GA concentration increasing depends from variety.
Key words: potatoes, glycoalcaloids, α – solanine.