• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultāte / Faculty of Economics and Social Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (BVEF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultāte / Faculty of Economics and Social Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (BVEF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Pārtikas piedevu lietošana produktos kvalitātes vadības skatījumā

Thumbnail
View/Open
303-11187-Natina_Sanita_sn07019.pdf (968.5Kb)
Author
Nātiņa, Sanita
Co-author
Latvijas Universitāte. Ekonomikas un vadības fakultāte
Advisor
Karlsone, Ilga
Date
2009
Metadata
Show full item record
Abstract
Maģistra darba tēma ir „Pārtikas piedevu lietošana produktos kvalitātes vadības skatījumā”. Maģistra darba mēr¬ķis ir, izpētīt pārtikas piedevu ietekmi uz produktu kvalitāti un cilvēku organismu un izstrādāt priekšlikumus, kā aizsargāt patērētājus no veselībai bīstamo pārtikas piedevu saturošu produktu izmantošanas. Pētījumu rezultāti liecina par to, ka analizētās pārtikas produktu grupas satur lielu skaitu pārtikas piedevu, kuras var ievērojami pazemināt produkta kvalitāti un līdz ar to izraisīt dažādas cilvēku veselības problēmas. Pētījumu rezultātā ir izstrādāti priekšlikumi, kā izglītot patērētāju un ieinteresēt to izvēlēties pārtikas produktus bez E vielām. Maģistra darbs sastāv no 123 lpp., tai skaitā ir 29 tabulas, 11 attēli, 11 pielikumi, izmantoti 37 literatūras avoti. Atslēgvārdi: pārtikas piedevas, pārtikas kvalitāte.
 
The subject of thesis is the usage of food additives in groceries from the perspective of quality management. The aim of the study is to investigate the effects of food additives on the quality of groceries and the human organism and to develop proposals on how to protect consumers from the usage of health-threatening food additive-containing products. The obtained results of the study show that the product groups that have been analysed consists a large amount of food additives which can significantly lower product quality and because of this can cause various health problems. Results of the research are proposals how to educate consumers and awake them to choose groceries without substances E. The diploma work consists of 123 p., includes 29 tables, 11 illustrations, 11 annexes. The key-words are food additives, food quality.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/21177
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BVEF) / Bachelor's and Master's theses [8528]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV