• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte / Faculty of Science and Technology
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte / Faculty of Science and Technology
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vietējas izcelsmes pārtika Latvijā: Beverīnas un Burtnieku novadu piemēri

Thumbnail
View/Open
305-40015-Skinke_Polina_ps09004.pdf (2.380Mb)
Author
Šķiņķe, Polīna
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Krišjāne, Zaiga
Date
2011
Metadata
Show full item record
Abstract
Maģistra darba mērķis bija pētīt vietējās izcelsmes pārtikas koncepcijas pazīmes Latvijā. Analizētas Latvijas lauksaimniecības un pārtikas ražošanas tendences. Padziļināti pētīti divi uzņēmumi A/s „Trikātas siers” Beverīnas novadā un SIA „Valmiermuižas alus” Burtnieku novadā, uzmanību pievēršot uzņēmumu darbības iesakņotībai vietā, produktu izejvielu izcelsmei un uzņēmuma sociālekonomiskajai ietekmei uz vietu, kurā notiek darbība. Latvijā ir uzņēmumi, kuru darbība ir iesakņota konkrētā ģeogrāfiskā vietā, un iesakņotības pazīmes piemīt arī rūpnieciski ražotiem produktiem. Latvijā veidojas izpratne par atšķirībām starp parasto un vietējo pārtiku, ir pieprasījums pēc augstas kvalitātes pārtikas produktiem, un ir ražotāji, kuri uzsākuši šī segmenta pārtikas ražošanu. Atslēgas vārdi: vietējās izcelsmes pārtika, iesakņotība, reģionālā attīstība.
 
The aim of master’s thesis was to research indications of local food concept in Latvia. Analyses of agricultural development and conventional food production trends was included. In depth research of two food producers Trikātas siers located in Beverīna municipality and Valmiermuižas alus located in Burtnieki municipality was carried out. Attention was paid to such indication as producers embeddedness in place, provenence of raw materials used in food production, and social and economic impacts of companies in the place of operation. In Latvia understanding about differences between conventional and local food is gradually evolving, there is a demand for high quality food products, and there are food producers who are launching production of this food segment. Key words: local food, embededdness, regional development
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/21949
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses [5688]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV