Glikoalkaloīdu un hlorofila satura noteikšana kartupeļos gaismas ietekmē
Author
Knipele, Elīna
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Date
2013Metadata
Show full item recordAbstract
Glikoalkaloīdu un hlorofila sintēze kartupeļos ir atkarīga no gaismas iedarbības. Šie procesi notiek vienlaicīgi, bet neatkarīgi viens no otra. Darbā ir salīdzināts glikoalkaloīdu un hlorofila saturs kartupeļos, kuri noteiktu laika periodu turēti gaismā. Pētījumam izmantotas Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta laukos audzētās kartupeļu šķirnes Imanta, Prelma, Brasla un Madara. Augstākais glikoalkaloīdu līmenis mizotos un nemizotos kartupeļos, kā arī kartupeļu mizā tika novērots šķirnē Madara. Zemākais mizotos un nemizotos kartupeļos - šķirnē Imanta. Kartupeļu mizās glikoalkaloīdu līmenis un hlorofila koncentrācija pieauga atbilstoši apgaismojuma grafikam. Hlorofila saturs visās šķirnēs bija līdzīgs, bet glikoalkaloīdu līmenis dažādos genotipos bija atšķirīgs.
Atslēgas vārdi: glikoalkaloīdi, hlorofils, kartupeļi, α-solanīns, α-hakonīns, šķidruma hromatogrāfija – masspektrometrija, spektrofotometrija. Synthesis of glycoalkaloids and chlorophyll in potatoes depends on exposure to light. These processes take place simultaneously, but independently of one another. This work compares the content of glycoalkaloids and chlorophyll in potatoes, which were kept for certain time in the light. We used potato varieties Imanta, Prelma, Brasla and Madara from field crops of State Priekuli Plant breeding institute. The highest level of glycoalkaloids in peeled and unpeeled potato as well as in potato peel was observed in the variety Madara. The lowest level of glycoalkaloids in peeled and unpeeled potato was observed in the variety Imanta. In potato peel the level of glycoalkaloids and chlorophyll increased according to the lightning schedule. The content of chlorophyll in all varieties was similar, but the level of glycoalkaloids depended on potato genotype. Key words: glycoalkaloids, chlorophyll, potatoes, α-solanine, α-chaconine, liquid chromatography – mass spectrometry, spectrophotometry.