• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Flavonoīdu ekstrakcija un to daudzuma noteikšana dažādu ražotāju kumelīšu tējā

Thumbnail
View/Open
308-40899-Blekis_Guntars_gb11044.pdf (855.9Kb)
Author
Bleķis, Guntars
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Ventiņš, Jānis
Date
2014
Metadata
Show full item record
Abstract
Tēja jau vēsturiski lietota, lai veicinātu labu veselību, un vieni no galvenajiem veselību veicinošiem komponentiem tējās ir flavonoīdi. Flavonoīdi ir nozīmīgi augiem, regulējot to attīstību un pildot antioksidantu funkcijas, kā arī tiem ir terapeitiska nozīme cilvēku organismā, veicinot smadzeņu darbības aktivitāti un pildot antioksidantu funkcijas. Kumelītes ir vieni no cilvēcei senāk zināmajiem medicīniskajiem augiem, un ir viena no visvairāk lietotajām viena-auga zāļu tējām, tēpēc ir svarīgi novērtēt šo tēju kvalitāti. Šī darba mērķis ir novērtēt Latvijas veikalos un aptiekās nopērkamo kumelīšu tēju kvalitāti atkarībā no to flavonoīdu daudzuma, un salīdzināt flavonoīdu daudzumu tējām, kas fasētas maisiņos, un beramajām tējām. Lai noteiktu flavonoīdu daudzumu, tiks izmantota alumīnija hlorīda metode un tējas ekstrakta šķīdumu spektrofotometriska analīze pie 415nm gaismas viļņu garuma. Atslēgvārdi: Spektrofotometrs, flavonoīdi, tēja, kumelītes.
 
Historically, tea has been used to promote good health, and one of the most important components in teas are flavonoids. Flavonoids are important for plants, as development regulators and antioxidants, as well as they are important for their terapeutic properties for humans, promoting brain activity and working as antioxidants as well. Chamomille is one of the longest known herb for humanity, and is one of the most used plants in single-herb teas, therefore it is important to evaluate quality of chamomille teas. The aim of this work is to evaluate the quality of chamomille teas, that are available in Latvias stores and pharmacies, by determining total flavonoid content and compare total flavonoid content between teas in bags and loose tea. To determine total flavonoid content, aluminium chloride method and tea extract photometric analysis in wavelenght of 415nm will be used. Keywords: Spectrophotometer, Flavonoids, Tea, Chamomille.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/22421
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV