• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Dabīgo polifenolu un karotinoīdu spēja pasargāt DNS no bojājumiem

Thumbnail
View/Open
308-41125-Kotelovica_Irena_IK11263.pdf (1.412Mb)
Author
Koteloviča, Irēna
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Sjakste, Nikolajs
Date
2014
Metadata
Show full item record
Abstract
Brīvie radikāļi ietekmē DNS dubultspirāli un izraisa vienpavediena pārrāvumus, kā arī citus DNS bojājumus. No šādiem bojājumiem DNS spēj pasargāt antioksidanti: flavonoīdi un karotinoīdi. Flavonoīdi un karotinoīdi ir dabīgie savienojumi, kuriem ir pierādīta labvēlīga ietekme uz veselību. Tiem piemīt antioksidantu īpašības, pretiekaisuma, pretalerģiju, kā arī pretvēža iedarbības. Pierādīts, ka visas izpētītās vielas, baikaleīns, kemferols, luteolīns un likopēns, spēj pasargāt DNS no oksidatīvajiem bojājumiem. No tiem visefektīvākie ir kemferols, kurš pasargā pTZ57R plazmīdas DNS pie koncentrācijas 0,5 µM un baikaleīns pie koncentrācijām 5,0 un 10,0µM. Darbā tika izmantotās šādas analitiskās metodes: gēla elektroforēze un spektrofotometrija. Atslēgas vārdi: DNS, flavonoīdi, karotinoīdi, gēla elektroforēze, baikaleīns, kemferols, luteolīns, likopēns, antioksidantu aktivitāte.
 
Free radicals have an influence on DNA double helix and causes single-stranded breaks, as also another DNA damages. The following DNA damages can protect antioxidants: flavonoids and carotenoids. Flavonoids and carotenoids are natural compounds that established benevolent effects on health. They exhibit antioxidant properties, anti-inflammatory, anti-allergy and anti-cancer effect. There is evidence that all investigated substances - baicalein, kaempferol, lutein and lycopeen, can protect DNA from oxidative damage. From them the most effective is kaempferol, which protects the pTZ57R DNA plazmid at the concentration 0,5 µM and baicalein at 5,0 and 10,0µM concentrations. In this paper were used following analytical methods: gel electrophoresis and spectrophotometry. Key words: DNA, flavonoids, carotenoids, gel electrophoresis, baicalein, kaempferol, luteolin, lycopene, antioxidant activity.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/22424
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV