Show simple item record

dc.contributor.advisorSjakste, Nikolajsen_US
dc.contributor.authorKoteloviča, Irēnaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T08:03:43Z
dc.date.available2015-03-24T08:03:43Z
dc.date.issued2014en_US
dc.identifier.other41125en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/22424
dc.description.abstractBrīvie radikāļi ietekmē DNS dubultspirāli un izraisa vienpavediena pārrāvumus, kā arī citus DNS bojājumus. No šādiem bojājumiem DNS spēj pasargāt antioksidanti: flavonoīdi un karotinoīdi. Flavonoīdi un karotinoīdi ir dabīgie savienojumi, kuriem ir pierādīta labvēlīga ietekme uz veselību. Tiem piemīt antioksidantu īpašības, pretiekaisuma, pretalerģiju, kā arī pretvēža iedarbības. Pierādīts, ka visas izpētītās vielas, baikaleīns, kemferols, luteolīns un likopēns, spēj pasargāt DNS no oksidatīvajiem bojājumiem. No tiem visefektīvākie ir kemferols, kurš pasargā pTZ57R plazmīdas DNS pie koncentrācijas 0,5 µM un baikaleīns pie koncentrācijām 5,0 un 10,0µM. Darbā tika izmantotās šādas analitiskās metodes: gēla elektroforēze un spektrofotometrija. Atslēgas vārdi: DNS, flavonoīdi, karotinoīdi, gēla elektroforēze, baikaleīns, kemferols, luteolīns, likopēns, antioksidantu aktivitāte.en_US
dc.description.abstractFree radicals have an influence on DNA double helix and causes single-stranded breaks, as also another DNA damages. The following DNA damages can protect antioxidants: flavonoids and carotenoids. Flavonoids and carotenoids are natural compounds that established benevolent effects on health. They exhibit antioxidant properties, anti-inflammatory, anti-allergy and anti-cancer effect. There is evidence that all investigated substances - baicalein, kaempferol, lutein and lycopeen, can protect DNA from oxidative damage. From them the most effective is kaempferol, which protects the pTZ57R DNA plazmid at the concentration 0,5 µM and baicalein at 5,0 and 10,0µM concentrations. In this paper were used following analytical methods: gel electrophoresis and spectrophotometry. Key words: DNA, flavonoids, carotenoids, gel electrophoresis, baicalein, kaempferol, luteolin, lycopene, antioxidant activity.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFarmācijaen_US
dc.titleDabīgo polifenolu un karotinoīdu spēja pasargāt DNS no bojājumiemen_US
dc.title.alternativeAbility of natural polyphenols and carotinoids to protect DNA against damageen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record