Show simple item record

dc.contributor.advisorSjakste, Nikolajsen_US
dc.contributor.authorTolstova, Annaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T08:03:45Z
dc.date.available2015-03-24T08:03:45Z
dc.date.issued2014en_US
dc.identifier.other41455en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/22436
dc.description.abstractŠajā darbā tika pētīta četru savienojumu (kvercetīna, miricetīna, indol-3-karbinola un ipriflavona) antioksidatīvā darbība. Kā metodes tika izmantotas gēla elektroforēze neitrālos apstākļos un spektrofotometriskā kinētiskā analīze. Dati tika analizēti izmantojot Stjūdenta t-testu. Pēc eksperimentā iegūtajiem rezultātiem kvercetīns, miricetīns un indol-3-karbinols (I3K) uzrādīja plazmīdas DNS pasargājošās īpašības no Fentona reaģenta izraisītiem oksidatīviem bojājumiem reakcijā in vitro, taču bez statistiskās ticamības (p<0,05) pret negatīvo kontroli (NK). Visstiprākās antioksidatīvās īpašības šiem savienojumiem bija novērotas sekojošās koncentrācijās: kvercetīnam - 5µM un 10µM, miricetīnam - 10µM un indol-3-karbinolam - 5µM. Ipriflavons atkārībā no koncentrācijas statistiski ticami pasargāja DNS no oksidatīviem bojājumiem koncentrācijas 1µM, 5µM un 10µM. Atslēgas vārdi: oksidatīvais stress, brīvie radikāļi, antioksidanti, flavonoīdi, gēla elektroforēze, spektrofotometrija.en_US
dc.description.abstractAim of this study was to test the antioxidant activity of four compounds (quercetin, myricetin, indole-3-carbinol and ipriflavone). The gel electrophoresis under neutral conditions and kinetic spectrophotometric analysis were used as methods. Student’s t-test has been chosen for statistical data analysis. Quercetin, myricetin and indole-3-carbinol were effective in preventing Fenton reagent induced oxidative DNA damage, but no statistical significances (p<0.05) compared to the negative control were observed. These antioxidative properties was observed at the following concentrations: quercetin - 5μM and 10μM, myricetin - 10μM and indole-3-carbinol - 5μM. Ipriflavone in concentration-dependent manner, manifested a statistically significant DNA protective capacity from H2O2-induced oxidative damage at 1μM, 5μM and 10μM concentrations. Key words: oxidative stress, free radicals, antioxidants, flavonoids, gel electrophoresis, spectrophotometry.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFarmācijaen_US
dc.titleDabīgo vielu un to atvasinājumu antioksidatīvā darbībaen_US
dc.title.alternativeAntioxidant activity of natural substances and its derivativesen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record