Asins donoru centra klientu uztura lietošanas paradumi pirms un pēc asins nodošanas
Author
Popova, Natālija
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Alondere, Linda
Date
2014Metadata
Show full item recordAbstract
Bakalaura darbs ‘’Asinsdonoru centra klientu uztura lietošanas paradumi pirms un pēc asins nodošanas’’ izstrādāts ar mērķi noskaidrot asins donoru uztura paradumus. Izvēlēta kvantitatīva pētniecības metode, instruments-aptaujas anketa, kura sastāv no 21 jautājuma. Hipotēze: informācijas trūkuma un personiskās attieksmes/viedokļa dēļ daļēji tiek ievēroti uztura un šķidruma uzņemšanas pamatprincipi pirms un pēc asins nodošanas, neatkarīgi no Asinsdonoru centra klienta pieredzes (pirmreizēji, atkārtoti). Izvirzīta hipotēze apstiprinās daļēji, jo neatkarīgi no donoru pieredzes 33% respondentu nepietiekami lieto šķidrumu pirms asins nodošanas un tikai trešdaļa ievēro visus donācijai (asins nodošanai) paredzētus priekšnoteikumus. Atslēgas vardi: asins donors, uztura paradumi, uzturs. The Bachelor Paper “Diet Habits of the Clients of the State Blood Donor Center Before and After Donation of Blood” has been elaborated to determine the diet habits of blood donors. Quantitative research method has been selected, and the questionnaire survey consisting of 21 questions has been used as the instrument. Hypothesis: the basic principles of food and liquid intake before and after donation of blood are being partially complied with due to lack of information and personal attitude/opinion and irrespective of the experience of a client of the State Blood Donor Center (first time, regular client). The hypothesis set forward has been partially confirmed, because, irrespective of the experience of donors, 33% of respondents consume insufficient amount of liquids before donation of blood and only one third comply with all preconditions set for donation (giving blood). Keywords: blood donor, diet habits, diet.