Show simple item record

dc.contributor.advisorMuceniece, Rutaen_US
dc.contributor.authorAntonovičs, Kasparsen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T08:26:38Z
dc.date.available2015-03-24T08:26:38Z
dc.date.issued2012en_US
dc.identifier.other34551en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/24398
dc.description.abstractLunasīns ir 43 aminoskābju ķēdes peptīds, kuru sākotnēji atklāja sojas pupās, bet vēlāk arī kviešos, rudzos un miežos. Pētījuma mērķis bija meklēt vēl citus graudaugus, kuri satur lunasīnu un mēs izvēlējāmies pārbaudīt vai tritikāle sintezē lunasīnu. Papildus tam mēs mērījām lunasīna saturu Latvijā audzētos kviešos un rudzos, lai varētu to salīdzināt ar publicēto lunasīna saturu Korejā audzētos genotipos. Izmantojot šķidrās hromatogrāfijas/masspektrometrijas metodi, noteicām lunasīna saturu Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta laukos audzētajos rudzos, kviešos un tritikālēs. Mēs atklājām lunasīnu visos šeit pētītajos tritikāles genotipos. No pētītajiem graudaugu genotipiem tritikāle producē vislielāko lunasīna daudzumu. Noskaidrojām, ka Latvijā audzēti ziemas rudzu un kviešu genotipi producē peptīdu lunasīnu un, salīdzinot ar lunasīna saturu Āzijā audzētos graudaugos, lunasīna saturs ir līdzīgs gan Latvijā, gan Korejā audzētiem kviešiem un rudziem. Atslēgas vārdi: lunasīns, ŠH/MS, tritikāle, rudzi, kvieši.en_US
dc.description.abstractLunasin is 43 amino acid chain long peptide, that originally was found in soy beans but later in wheat, rye and barley. Our goal was to search for lunasin in triticale as earlier not studied cereal and to measure lunasin in winter wheat and rye to compare that with published values of lunasin content in cereals grown in Korea. Lunasin concentration in winter wheat, rye and triticales varieties and clones, grown in the fields of State Priekuli Plant breeding institute was determined by liquid chromatography/ masspectrometry assay. We for the first time discovered lunasin in the all tested here triticale genotypes. Moreover, we found that triticale produces the greatest amount of lunasin from cereal genotypes studied as well as we demonstrate that winter rye and wheat genotypes also produce peptide lunasin in comparable amounts of that measured in Asian countries. Key words: lunasin, LC/MS, trticale, wheat, rye.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFarmācijaen_US
dc.titleLunasīna satura noteikšana graudaugosen_US
dc.title.alternativeThe content of lunasin in cerealsen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record