• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bioloģiski aktīvo vielu izmaiņas smiltsērkšķu produktos dažādos uzglabāšanas apstākļos

Thumbnail
View/Open
308-36841-Namniece_Jana_jn06011.pdf (613.9Kb)
Author
Namniece, Jana
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Vīgants, Armands
Date
2009
Metadata
Show full item record
Abstract
Darbā veikti pētījumi par smiltsērkšķu nektāra uzglabāšanas laika pagarināšanas iespējām. Pētījuma objekts- svaigs smiltsērkšķu nektārs, ražots SIA „Satori Alfa”. Lai paildzinātu produkta uzglabāšanas laiku, tika veikta produkta termiskā apstrāde pie dažādām temperatūrām (65ºC un 80ºC), paraugi uzglabāti pazeminātā temperatūrā (+4±1ºC) normālā atmosfērā un slāpekļa atmosfērā (paraugos ievadīta slāpekļa gāze). Tika pētīta būtiskāko bioloģiski aktīvo vielu (B grupas, C, E vitamīni, karotinoīdi, kopējais fenolu daudzums, organiskās skābes), kā arī mikrobioloģisko parametru (aerobo, anaerobo baktēriju, pelējuma un raugu daudzums) izmaiņas glabāšanas laikā. Analizēšanai izmantotas standarta metodes. Dati apstrādāti ar Windows lietojumprogrammu- Microsoft Excel. Atslēgvārdi: smiltsērkšķis, apstrāde, nektārs, uzglabāšanas ilgums, bioloģiski aktīvās vielas
 
In the investigation of sea buckthorn nectar the attention was turned on the possibility to increase the product stability. The object of the research was fresh sea buckthorn nectar produced by “Satori Alfa” Ltd. In order to increase the product’s shelf-life addition of N2 to the nectar during the bottling and pasteurization at the temperatures 65 oC and 80 oC was tested. The samples were stored at the refrigerator (+4±1oC). The total duration of the experiment was 40 days. Biochemical analyses: vitamins (B group, C; E), content of total phenol compounds and amino acids were made after 10 and 40 days of storage. Amount of mesofilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms (MAFA) and CFU of yeasts and moulds in one gram of the sample were tested. Standart methods have been adopted. Data were analyzed by Microsoft Excel for Windows. Key words: sea buckthorn, processing, nectar, shelf-life, biologically active compounds
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/24404
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV