Ķīmiskā sastāva noteikšana Latvijā audzētos kartupeļos
Author
Kreicberga, Anete
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2016Metadata
Show full item recordAbstract
Ķīmiskā sastāva noteikšana Latvijā audzētos kartupeļos. Kreicberga A., zinātniskais vadītājs dr. ķīm., asoc. prof. Jākobsone I. Maģistra darbs. 55 lappuses, 19 attēli, 6 tabulas, 26 literatūras avoti, 9 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā apkopota literatūra par kartupeļu ķīmisko sastāvu, cieti, tās sastāvu un veidiem, amilozi un amilopektīnu, to attiecības ietekmi uz cieti, kā arī amilozes un amilopektīna, C vitamīna, kopējo fenolu savienojumu noteikšanas metodes. Eksperimentāli tika veikta amilozes un amilopektīna absorbciijas maksimumu noteikšana, amilozes noteikšana cietes paraugos ar spektrofotometrisko metodi, cietes noteikšana gravimetriski un titrimetriski, cietes šķīdumu viskozitātes noteikšana, reducējošo cukuru noteikšana, bioloģiski aktīvo savienojumu kā kopējo fenolu savienojumu, C vitamīna noteikšana, kā arī antiradikālās aktivitātes noteikšana. Determination of chemical composition in different breed of potatoes grown in Latvia. Kreicberga A., supervisor dr. chem., asoc .prof. Jakobsone I. Master’s thesis. 55 pages, 19 figures, 6 tables, 26 literature references, 9 appendices. In Latvian. Literature about potato chemical structure, starch structure, types and properties of it, amylose and amylopectin and their relation effect to starch and also determination methods of starch, vitamin C, phenolic compounds was compiled in this work. Amylose and amylopectin absorbtion maximum were found, also quantity of amylose in starches of different breed of potatoes was determined by spectrophotometry as well as determination of starch by gravimetry and spectrophotometry, determination of sugars, phenolic compounds has been done