• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Glikoalkaloīdu satura mērījumi kartupeļu mizu ekstraktos

Thumbnail
View/Open
308-53158-Priede_Silva_sp13035.pdf (881.8Kb)
Author
Priede, Silva
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Date
2016
Metadata
Show full item record
Abstract
Glikoalkaloīdi ir toksiski sekundārie augu metabolīti, kas atrodami kartupeļos. Šajā pētījumā tika veikta 21 kartupeļu mizu ekstrakta parauga analīze un noteikts glikoalkaloīdu α-solanīna un α-hakonīna saturs tajos. Analizējamie kartupeļu mizu ekstraktu paraugi tika saņemti no Latvijas Lauksaimniecības universitātes. Glikoalkaloīdu saturs šajos paraugos tika noteikts ar augsti efektīvās šķidruma hromatogrāfijas (AEŠH) metodes palīdzību. Tika atrasts, ka α-solanīna daudzums paraugos svārstījās no 3,14-1138,78 mg/kg kartupeļu mizu un hakonīna daudzums svārstījās no 0-1149,45 mg/kg kartupeļu mizu. Augstas solanīna koncentrācijas tika atrastas 9 no 21 analizējamā parauga, un augstas hakonīna koncentrācijas tika atrastas 2 no 21 parauga. Solanīna kopējais daudzums paraugos 4,2 reizes pārsniedza hakonīna kopējo daudzumu. Iespējams, mizu uzglabāšanas laiks pirms ekstrakcijas un specifiskais kartupeļu mizošanas veids, ietekmēja un izraisīja solanīna augsto saturu deviņos paraugos.
 
Glycoalkaloids are toxic secondary plant metabolites found in potatoes. In this study 21 potato skin extract samples were analyzed and the contents of α-solanine and α-chaconine were measured. Potato skin extract samples were received from Latvia University of Agriculture. The glycoalkaloid content of these samples was measured using high-performance liquid hromatography (HPLC) method. It was found that content of α-solanine was from 3.14-1138.78 mg/kg of potato skins and content of α-chaconine was from 0-1149.45 mg/kg of potato skins. High concentrations of α-solanine were found in 9 out of 21 analyzed samples and high concentrations of α-chaconine were found in 2 out of 21 analyzed samples. The total quantity of solanine was 4.2 times higher than that of chaconine. Possibly, the potato skin storage time before extraction and the specific potato peeling time affected and caused the high concentration of solanine in 9 samples.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/32844
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV