Show simple item record

dc.contributor.advisorJākobsone, Ida
dc.contributor.authorSpruksta, Rūta
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
dc.date.accessioned2016-07-04T01:07:26Z
dc.date.available2016-07-04T01:07:26Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.other54353
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/33131
dc.description.abstractSaponīnu satura izvērtējums graudaugos un to pārstrādes produktos. Spruksta R., darba vadītājs Dr. ķīm., asoc. Prof. Jākobsone I. Maģistra darbs, 56 lappuses, 13 attēli, 15 tabulas, 45 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā apkopota literatūra par graudaugiem, saponīniem, saponīnu savienojumiem, saponīnu noteikšanas metodēm, saponīnu bioloģiskajām un farmakoloģiskajām īpašībām. Eksperimentāli ar gravimetrisko noteikšanas metodi ir iegūti saponīnu savienojumi glikozīdu veidā, aprēķināts to saturs un novērtēta sakarība starp graudaugu veidiem un to pārstrādes produktiem. Ar spektrofotometrisko metodi, izmantojot vanilīna–perhlorskābes šķīdumu maisījumu, noteikts kopējo saponīnu savienojumu saturs graudaugos un to pārstrādes produktos. Modificējot augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfijas metodi, kvalitatīvai saponīnu savienojumu noteikšanai, auzu graudu un auzu pārslu paraugiem, kvantitatīvi noteikti triterpenoīdo saponīnu savienojumi (oleanolskābe un ursolskābe). Efektīvākai saponīnu savienojumu izdalīšanai no graudaugu matricas tiek pielietotas četras paraugu sagatavošanas metodes. Rezultāti un darba gaitā pielietotās metodes savstarpēji salīdzinātas.
dc.description.abstractEvaluation of the saponin content in cereals and cereal-based processed products. Spruksta R., supervisor Dr. chem., assoc. prof. Jakobsone I. Master thesis, 56 pages, 13 figures, 15 tables, 45 literature references, 2 appendices. In Latvian. Information about cereals, saponins, saponin compounds, saponin determination methods and their biological and pharmacological features has been studied. Saponin compounds in glycoside form, their content calculations and the connection between cereals and cereal-based processed products was determined experimentally using gravimetric method. The total saponin compound, in cereals and cereal-based processed products, were determined applying spectrophotometric method, using vanillin-perchloric acid solution. The saponin triterpenoid compounds (oleanolic acid and ursolic acid) were determined quantitatively by modifying high-performance liquid chromatography, for qualitative saponin compound determination, in cereals and cereal-based processed products. For more effective saponin compound extraction from cereal matrix, four sample preparation methods were used. The results and methods applied in the study were compared to each other.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectĶīmija
dc.subjectGRAUDAUGI
dc.subjectSAPONĪNI
dc.subjectURSOLSKĀBE
dc.subjectGRAVIMETRIJA
dc.subjectSPEKTROFOTOMETRIJA
dc.titleSaponīnu satura izvērtējums graudaugos un to pārstrādes produktos
dc.title.alternativeEvaluation of the saponin content in cereals and processed grain products
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record