• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bioloģiski aktīvo vielu satura izvērtējums mežrozīšu augļu (Rosa canina) ekstraktos

Thumbnail
View/Open
300-54363-Olina_Madara_mo10029.pdf (1.637Mb)
Author
Oliņa, Madara
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2016
Metadata
Show full item record
Abstract
Bioloģiski aktīvo vielu satura izvērtējums mežrozīšu augļu (Rosa canina) ekstraktos. Oliņa M., darba vadītāja Dr. ķīm., asoc. prof. Jākobsone I., Maģistra darbs, 83 lappuses, 29 attēli, 10 tabulas, 79 literatūras avoti, 8 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir apkopota informāciju par dažāda veida augu ekstraktiem, ekstrakciju, ekstrakcijas metodēm, mežrozītes augļiem, tajos esošajām bioloģiski aktīvajām vielām un to satura noteikšanas metodēm. Titrimetriski noteikts askorbīnskābes un brīvo organisko skābju saturs mežrozītes augļu ekstraktos. Spektrofotometriski noteikts karotīna, kopējo fenola savienojumu, kopējo flavonoīdu, kopējo monomēro antocianīnu saturs mežrozītes augļu ekstraktos un šo ekstraktu antiradikālā aktivitāte.
 
Evaluation of biologically active substance content in rose hip (Rosa canina) extracts. Oliņa M., supervisor Dr. chem., assoc prof. Jākobsone I., Master’s thesis, 83 pages, 29 figures, 10 tables, 79 literature references, 8 appendices. In Latvian. Different types of plant extracts, extraction, extraction methods, rosehip fruits and their biologically active substances, as well as their determination methods, has been studied. Ascorbic acid and free organic acids content was determined by titrimetry in rosehip fruits extracts. Carotene, total phenolic compounds, total flavonoids, total monomeric anthocyanins content in rosehip fruits extracts and their antiradical activity was determined by spectrophotometry.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/33134
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses [1583]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV