Bērza tāss etanola ekstraktvielu pamatkomponentu stabilitātes pētījumi
Author
Godiņa, Daniela
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Nakurte, Ilva
Date
2017Metadata
Show full item recordAbstract
Bērza tāss etanola ekstraktvielu pamatkomponentu stabilitātes pētījumi. Godiņa D., zinātniskais vadītājs no LU: Dr. chem. Ilva Nakurte un no LVKĶI: Dr. sc.ing. Aigars Pāže, bakalaura darbs, 49 lappuses, 20 attēli, 25 tabulas, 39 literatūras avoti. Latviešu valodā. Literatūras apskatā apkopota informācija par bērza tāss etanola ekstrakta sastāvu un sīkāk izklāstīts par pamatkomponentiem: betulīnu, betulīnskābi, lupeolu, ursolskābi. Aprakstītas iespējamās bērza tāss ekstrakta bioloģiski aktīvo savienojumu noteikšanas metodes: kopējo fenolu, antiradikālās aktivitātes un hromatogrāfiskās metodes. Veikta arī šo savienojumu stabilitātes pētījumu analīze. Bakalaura darba eksperimentālajā daļā veikta bērza tāss etanola ekstraktvielu pamatkomponentu ķīmiskā un fizikālā degradācija. Spektrofotometriski noteikts kopējais fenolu saturs un antiradikālā aktivitāte nedegradētam paraugam un degradētiem paraugiem. Bērza tāss fitoķīmiskā sastāva noteikšanai izmantoja AEŠH/MS analīzi. Stability studies of bioactive compounds from birch outer bark ethanolic extracts. Godiņa D., supervisor from LU: Dr. chem. Ilva Nakurte and from LVIWC: Dr.sc.ing. Aigars Pāže, Bachelor thesis, 49 pages, 20 images, 25 tables, 39 literature references. In Latvian. The literature survey summarizes information about birch outer bark phytochemical composition and details major components: betulin, betulin acid, lupeol, ursolic acid. Described possible determination methods for biologically active compounds found in birch outer bark ethanolic extract – total phenol, the antiradical activity and chromatographic method, as well as stability studies. In the practical part of thesis birch bark major component stability against chemical and physical degradation was tested; total phenolic content and the antiradical activity of the degraded and nondegraded ethanolic extracts was studied using UV/VIS spectroscopy; the phytochemical composition of the birch bark was investigated by HPLC/MS.