• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Latvijas aptiekās pieejamo zivju eļļu saturošu uztura bagātinātāju peroksīdu līmeņa un cenu analīze

Thumbnail
View/Open
308-57351-Evalde_Karina_ke12015.pdf (1.922Mb)
Author
Ēvalde, Karīna
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Riekstiņa, Una
Date
2017
Metadata
Show full item record
Abstract
Zivju eļļu uztura bagātinātāju popularitāte arvien pieaug to veselības ieguvumu dēļ, pateicoties eikozapentaēnskābei (EPS) un dokozaheksaēnskābei (DHS). Tā ir laba alternatīva, ja uzturā netiek lietotas zivis. Tomēr polinepiesātinātās taukskābes ir viegli oksidējamas un ir bažas par to iespējamo negatīvo efektu. Maģistra darba mērķis bija izpētīt Latvijas aptiekās pieejamo zivju eļļu uzturu bagātinātāju primārās oksidācijas līmeni un cenu diapazonu. Darba gaitā noskaidrojām, ka Latvijas aptiekās ir pieejami vairāk nekā 40 zivju eļļas uztura bagātinātāji. Jodometriskā titrēšana tika izmantota peroksīda līmeņa noteikšanai 14 paraugiem, savukārt cenu analīze - 34 preparātiem. Darba rezultātā konstatējām, ka analizētie produkti satur nelielu daudzumu peroksīdu, kas norāda uz oksidatīvo stabilitāti. Analizējot cenas, novērojām atšķirības starp dažādiem aptieku tīkliem un pašiem produktiem. EPS un DHS koncentrācija nav galvenais faktors, kas nosaka cenu līmeni.
 
Fish oil is one of the most popular dietary supplements due to the beneficial health efect by eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) in their content. It is a good alternative if diet does not contain fish. However, polyunsaturated fatty acid are easily oxidizable and there is a concern about their possible negative effects. The aim of the Master thesis was to evaluate the primary oxidation level and price range of fish oil supplements available in Latvian pharmacies. We found that more than 40 fish oil dietary supplements are sold in Latvian pharmacies. Iodometric titration was used to determine peroxide value of 14 samples and cost analysis was performed of 34 preparations. In conclusion we found that the analyzed products contain a small amount of peroxide, which indicates oxidative stability. There is a price difference between pharmacies and products themselves. EPA and DHA concentration is not the main factor that determines the price level.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/36803
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV