• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bakteriālās fermentācijas produktu lipopeptīdu noteikšanas iespējas, izmantojot hromatogrāfijas – masspektrometrijas metodi

Thumbnail
View/Open
300-65615-Berzina_Zane_zb11049.pdf (1.141Mb)
Author
Bērziņa, Zane
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Nakurte, Ilva
Date
2018
Metadata
Show full item record
Abstract
Bakteriālās fermentācijas produktu lipopeptīdu noteikšanas iespējas, izmantojot hromatogrāfijas – masspektrometrijas metodi. Bērziņa Z., zinātniskais vadītājs docente Dr.ķīm Ilva Nakurte, Bakalaura darbs, 33 lappuses, 25 attēli, 2 tabulas, 20 literatūras avoti. Latviešu valodā. Literatūras apskatā apkopota informācija par lipopeptīdiem, to galvenajām iedalījumu grupām, šo savienojumu struktūru, ķīmiskajām un fizikālajām īpašībām, izceļot tās, ko potenciāli būtu iespējams izmantot inovatīvu, ārstnieciski kosmētisko līdzekļu izstrādei. Kā arī apkopotas dažādas metodes, praktiskai lipopeptīdu izdalīšanai no baktēriju kultūrām un identificēšanai. Izmantojot AEŠH/MS metodi, pētīti 4 dažādi Bacillus subtilis dažādi baktēriju kultūru paraugi. Veikta dažu lipopeptīdu savienojumu grupu un to homologu identifikācija.
 
Possibilities for detecting lipopeptides of bacterial fermentation products using chromatography – mass spectrometry. Bērziņa Z., supervisor professor assistant Dr.chem Ilva Nakurte, Bachelor’s thesis, 33 pages, 25 images, 3 tables, 20 literature references. In Latvian. The literature survey summarizes information about the lipopeptides, their classification and structure, chemical and physical properties that could be used for development of innovative products in cosmetics. Some extraction methods from different bacterial cultures that can be used for lipopeptides and possibilities of their identification are described. Four different Bacillus subtilis bacterial culture samples were studied using HPLC/MS analysis, different groups of lipopeptide compounds and their homologs were identified.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/38593
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses [1583]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV