Metodes izstrāde policiklisko aromātisko ogļūdeņražu noteikšanai

View/ Open
Author
Kukāre, Agnese
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Vīksna, Arturs
Bartkevičs, Vadims
Date
2012Metadata
Show full item recordAbstract
ANOTĀCIJA
Promocijas darbs pieder ķīmijas zinātnes nozares analītiskās ķīmijas apakšnozarei.
Promocijas darbā ir izstrādāta policiklisko aromātisko ogļūdeņražu (PAO) noteikšanas
metode ar uzlabotu metodes selektivitāti un jutību, kas palielina laboratorijas
kapacitāti, ietaupot izmantotos reaģentus un paraugu sagatavošanas laiku.
Darbā izpētīti piemērotākie marķieri PAO kūpinājumos (gaļas un zivju produkti),
izstrādāta paraugu sagatavošanas metode un izpētīta PAO detektēšana ar gāzu
hromatogrāfu – augstas izšķiršanas spējas masspektrometru un ultra efektīvā
šķidruma hromatogrāfu – tandēma masspektrometru, kas ļauj analizēt daudz lielāku
paraugu skaitu uz šiem savienojumiem, jo tiek saīsināts analīzes laiks.
Atslēgas vārdi: policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži, benzo(a)pirēns, gāzu
hromatogrāfija – masspektrometrija, ultra augstefektīvā šķidruma hromatogrāfija –
tandēma masspektrometrija. ANNOTATION
Promotion work belongs to the chemical science of analytical chemistry subdivision.
In promotion work is developed a polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) detection
method with improved method selectivity and sensitivity, as well as increased
laboratory capacity, saving used reagents and the sample preparation time.
In work explored the most appropriate markers for PAH in smoked food (meat and
fish products), developed sample preparation method and studied PAH detection by
gas chromatograph – high resolution mass spectrometer and ultra performance liquid
chromatograph – tandem mass spectrometer. The developed method analysis time is
shorter and it increases the daily amount of analysed samples.
Key words: polycyclic aromatic hydrocarbons, benzo(a)pyrene, gas chromatography
– mass spectrometry, ultra performance liquid chromatography – tandem mass
spectrometry.