Show simple item record

dc.contributor.advisorMuceniece, Ruta
dc.contributor.authorMorkovska, Vera
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
dc.date.accessioned2019-07-04T01:09:29Z
dc.date.available2019-07-04T01:09:29Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.other69316
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/48692
dc.description.abstractDemogrāfiskā novecošana šobrīd ir aktuāls jautājums visā pasaulē. Viena no novecošanas izpausmēm ir kolagēna, elastīna un hialuronskābes samazinājums, kuru izraisa pastiprināta enzīmu kolagenāzes, elastāzes un hialuronidāzes darbība. Ir atklāts, ka augu polifenoliem piemīt spēja inhibēt šo enzīmu darbību, kas ļauj tos ieteikt kā skrimšļa un ādas audu aizsarglīdzekļus. Pētījuma mērķis bija noteikt piecu Vaccinium ģints ogu spiedpalieku ekstraktu ietekmi uz elastāzes, kolagenāzes un hialuronidāzes aktivitāti in vitro testos. Iegūtie rezultāti liecina, ka visi pieci ogu spiedpalieku ekstrakti izraisa šo enzīmu inhibīciju. Krūmmelleņu, purva dzērveņu un brūkleņu spiedpalieku ekstrakti jau koncentrācijā 0,5 mg/ml uzrādīja 100% hialuronidāzes inhibīciju, bet kolagenāzes testos ekstraktu koncentrācijā 1 mg/ml maksimālā inhibīcija sasniedza 30%.
dc.description.abstractDemographic aging is now a worldwide issue. One of the signs of aging is the reduction of collagen, elastin and hyaluronic acid caused by increased enzyme collagenase, elastase and hyaluronidase activity. Plants polyphenols have been found to be inhibitors of these enzymes that allows to use them as a protective agents for cartilage and skin tissues. The aim of the study was to find out the effects of five Vaccinium genus berry pomace extracts on the activity of elastase, collagenase and hyaluronidase in in vitro tests. The results show that all five pomace extracts inhibit activities of these enzymes. The extracts of blueberry, bog cranberry and lingonberry pomaces already at a concentration of 0.5 mg/ml showed 100% hyaluronidase inhibition, while in collagenase assays at an extract concentration of 1 mg/ml, maximum inhibition was 30%.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFarmācija
dc.subjectVaccinium spp. ogu ekstrakti
dc.subjectkolagenāze
dc.subjectelastāze
dc.subjecthialuronidāze
dc.subjectspektrofotometrija
dc.titleVaccinium ģints ogu spiedpalieku ekstraktu ietekme uz elastāzes, kolagenāzes un hialuronidāzes aktivitāti in vitro
dc.title.alternativeElastase, collagenase and hyaluronidase inhibitory activity of Vaccinium spp. berry pomace extracts in vitro
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record