• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultāte / Faculty of Education Sciences and Psychology
  • Bakalaura un maģistra darbi (PPMF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultāte / Faculty of Education Sciences and Psychology
  • Bakalaura un maģistra darbi (PPMF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Uztura saistība ar depresijas simptomiem sievietēm

Thumbnail
View/Open
299-74218-Pumpure_Laura_lp11080.pdf (787.2Kb)
Author
Pumpure, Laura
Co-author
Latvijas Universitāte. Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte
Advisor
Stokenberga, Ieva
Date
2020
Metadata
Show full item record
Abstract
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistība starp uzturu un depresijas simptomiem un, ja pastāv, kuru pārtikas produktu patēriņam šo saistību var novērot. Tikai ievākti dati par respondentu norādīto pārtikas produktu un dzērienu patēriņu (uztura biežuma aptauja) un pašnovērtējumu depresijas, trauksmes un stresa skalās (DASS-42) sieviešu izlasē (N=73). Rezultāti norāda uz liellopu gaļas, olu un saldinātu tēju patēriņa vāju, bet statistiski nozīmīgu saistību ar depresijas skalu (3 no 35 pārtikas produktu grupu patēriņiem), un kas izskaidro 12% no depresijas rādītāju variācijas pat tad, kad tiek kontrolētie manīgie lielumi - smēķēšanas statuss, ķermeņa masas indekss, saslimšana, kas ietekmē uzturu, speciālas diētas ievērošana, vitamīnu lietošana, fiziskas aktivitātes un vecums.
 
The aim of this study was to determine the relationship between diet and symptoms of depression in women (N=73). For this purpose, data about different food group consumption (food frequency questionnaire) and self-reported measures of depression, anxiety and stress (DASS-42) was gathered. Results indicate a weak, but statistically significant association between the consumption of beef, eggs and sweetened teas and depression scale (3 out of 35 total food-group consumptions), which explains 12% of the variance for depression and is still significant, even when controlled for several variables – smoking status, body mass index, illnesses that influence dietary choices, specific diet, vitamin use, physical activity and age.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/49975
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (PPMF) / Bachelor's and Master's theses [11309]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV