Uztura saistība ar depresijas simptomiem sievietēm
Author
Pumpure, Laura
Co-author
Latvijas Universitāte. Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte
Advisor
Stokenberga, Ieva
Date
2020Metadata
Show full item recordAbstract
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistība starp uzturu un depresijas simptomiem un, ja pastāv, kuru pārtikas produktu patēriņam šo saistību var novērot. Tikai ievākti dati par respondentu norādīto pārtikas produktu un dzērienu patēriņu (uztura biežuma aptauja) un pašnovērtējumu depresijas, trauksmes un stresa skalās (DASS-42) sieviešu izlasē (N=73). Rezultāti norāda uz liellopu gaļas, olu un saldinātu tēju patēriņa vāju, bet statistiski nozīmīgu saistību ar depresijas skalu (3 no 35 pārtikas produktu grupu patēriņiem), un kas izskaidro 12% no depresijas rādītāju variācijas pat tad, kad tiek kontrolētie manīgie lielumi - smēķēšanas statuss, ķermeņa masas indekss, saslimšana, kas ietekmē uzturu, speciālas diētas ievērošana, vitamīnu lietošana, fiziskas aktivitātes un vecums. The aim of this study was to determine the relationship between diet and symptoms of depression in women (N=73). For this purpose, data about different food group consumption (food frequency questionnaire) and self-reported measures of depression, anxiety and stress (DASS-42) was gathered. Results indicate a weak, but statistically significant association between the consumption of beef, eggs and sweetened teas and depression scale (3 out of 35 total food-group consumptions), which explains 12% of the variance for depression and is still significant, even when controlled for several variables – smoking status, body mass index, illnesses that influence dietary choices, specific diet, vitamin use, physical activity and age.