Sarkana āboliņa, Moldāvijas pūķgalves un šaurlapu ugunspuķes drogu kvalitātes kontrole izmantojot konfokālo lāzerskenējošo mikroskopu
Author
Mukāne, Renata
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Selga, Tūrs
Date
2020Metadata
Show full item recordAbstract
Pētījuma mērķis: Novērtēt drogu sagatavošanas un uzglabāšanas kvalitātes atbilstību Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijām un pārbaudīt izveidoto mikroskopisko metožu universalitāti. Pētījuma metodes: Tēju drogās novērtēja šūnu dzīvotspēju, morfoloģiju, hloroplastu hlorofila fluorescenci un mikrobioloģisko piesārņojumu. Nozīmīgākie rezultāti un secinājumi: Neatbilstošos apstākļos ievāktas un uzglabātas, ka arī neatbilstošā temperatūrā dehidratētas drogās rodas kvalitātes īpašību un bioloģiski aktīvo vielu zudumi. Lai novērtētu drogu kvalitāti ir izveidots šūnu bioloģijas un mikroskopisko metožu kopums. Tas ļāvis novērtēt saimniecības ražošanas procesā sagatavoto drogu kvalitāti. Turpmākajos pētījumos vajadzētu optimizēt fluorescences novērtēšanas un rehidratēto paraugu kultivēšanas metodes. Atslēgas vārdi: Dehidratācija, šūnu dzīvotspēja, hloroplastu fluorescence, anabioze. Research purpose: To evaluate the quality compliance of World Health Organization guidelines of herbs preparation and storage and establishing the universal benefits of microscopic methods. Research methods: A tea herbs evaluated cell viability, chloroplast chlorophyll fluorescence and microbiological contamination. Key Findings and Conclusions: Herbs harvested and stored under inappropriate conditions, as well as herbs dehydrated inappropriately leads to their loss of qualitative properties and biologically active substances. A set of cell biology and microscopic methods has been developed to assess the quality of herbs. This allows to assess the quality of herbs prepared in the production process of the farm. Future studies should optimize fluorescence estimation and culture methods for rehydrated samples. Keywords: Dehydration, cell viability, chloroplast fluorescence, anabiosis.