• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte / Faculty of Science and Technology
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte / Faculty of Science and Technology
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Pārtikas pārpalikumu apsaimniekošana jaukta sortimenta pārtikas veikalos: pieejas un risinājumi

Thumbnail
View/Open
305-83476-Skrebele_Krista_ks19135.pdf (1.684Mb)
Author
Skrebele, Krista
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Āboliņa, Kristīne
Date
2021
Metadata
Show full item record
Abstract
Eiropas Savienības dalībvalstu uzmanība tiek vērsta uz to, ka ir jādomā par pārtikas atkritumu novēršanu un samazināšanu, lai resursi, kas tiek ieguldīti pārtikas ražošanā, netiktu veltīgi izniekoti. Darba mērķis ir izpētīt, kā pārtikas atkritumu novēršanu un pārtikas pārpalikumu apsaimniekošanu (pārtikas atkritumu apsaimniekošanas pirmā un otrā līmeņa darbības) realizē jaukta sortimenta pārtikas veikali Tērvetes un Dobeles novados. Pētījumā apzināta mazumtirgotāju ieinteresētība un iesaiste pārtikas atkritumu novēršanas procesā un pārtikas pārpalikumu apsaimniekošanā. Rezultāti rāda, ka reģionu veikalos pārtikas pārpalikumi un pārtikas atkritumi rodas salīdzinoši mazāk kā lielajos pilsētu veikalos, jo to apsaimniekošana tiek plānota un vairāk regulēta. Kā galveno iemeslu, kāpēc veidojas pārtikas pārpalikumi, iesaistītās puses min nespēju precīzi paredzēt pirktspēju un noteikt nepieciešamo pasūtāmo preču daudzumu. Galvenais iemesls, kāpēc veikali neziedo pārtikas preces, ir tam papildu nepieciešamie resursi. Mazumtirdzniecības sektors ir viens posms no visas pārtikas piegādes ķēdes, tāpēc ir svarīgi runāt par to kā cikla daļu, lai veicinātu pēc iespējas efektīvāku pārtikas atkritumu un pārpalikumu apsaimniekošanu.
 
The attention of the Member States of the European Union is drawn to the need to think about the prevention and reduction of food waste so that the resources invested in food production are not wasted. The aim of this thesis is to study how the prevention of food waste and the management of food surplus (food waste management first and second level activities) are implemented by grocery stores in Tērvete and Dobele counties. The study identifies the interest and involvement of retailers in the process of food waste prevention and food surplus management. The results show that the regional stores produce relatively less food surplus and food waste than large urban stores, as management process of food suprlus and food waste is planned and more regulated. Stakeholders cite the inability to accurately predict purchasing power and determine the quantity of goods to be ordered as the main reason for food surpluses. The main reason why stores do not donate groceries is the additional resources they need. The retail sector is one link in the whole food supply chain, so it is important to talk about it as a part of a cycle to encourage the most efficient management of food waste and leftovers.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/54578
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses [5688]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV