Show simple item record

dc.contributor.advisorĀboliņa, Kristīne
dc.contributor.authorSkrebele, Krista
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
dc.date.accessioned2021-06-25T01:02:54Z
dc.date.available2021-06-25T01:02:54Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.other83476
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/54578
dc.description.abstractEiropas Savienības dalībvalstu uzmanība tiek vērsta uz to, ka ir jādomā par pārtikas atkritumu novēršanu un samazināšanu, lai resursi, kas tiek ieguldīti pārtikas ražošanā, netiktu veltīgi izniekoti. Darba mērķis ir izpētīt, kā pārtikas atkritumu novēršanu un pārtikas pārpalikumu apsaimniekošanu (pārtikas atkritumu apsaimniekošanas pirmā un otrā līmeņa darbības) realizē jaukta sortimenta pārtikas veikali Tērvetes un Dobeles novados. Pētījumā apzināta mazumtirgotāju ieinteresētība un iesaiste pārtikas atkritumu novēršanas procesā un pārtikas pārpalikumu apsaimniekošanā. Rezultāti rāda, ka reģionu veikalos pārtikas pārpalikumi un pārtikas atkritumi rodas salīdzinoši mazāk kā lielajos pilsētu veikalos, jo to apsaimniekošana tiek plānota un vairāk regulēta. Kā galveno iemeslu, kāpēc veidojas pārtikas pārpalikumi, iesaistītās puses min nespēju precīzi paredzēt pirktspēju un noteikt nepieciešamo pasūtāmo preču daudzumu. Galvenais iemesls, kāpēc veikali neziedo pārtikas preces, ir tam papildu nepieciešamie resursi. Mazumtirdzniecības sektors ir viens posms no visas pārtikas piegādes ķēdes, tāpēc ir svarīgi runāt par to kā cikla daļu, lai veicinātu pēc iespējas efektīvāku pārtikas atkritumu un pārpalikumu apsaimniekošanu.
dc.description.abstractThe attention of the Member States of the European Union is drawn to the need to think about the prevention and reduction of food waste so that the resources invested in food production are not wasted. The aim of this thesis is to study how the prevention of food waste and the management of food surplus (food waste management first and second level activities) are implemented by grocery stores in Tērvete and Dobele counties. The study identifies the interest and involvement of retailers in the process of food waste prevention and food surplus management. The results show that the regional stores produce relatively less food surplus and food waste than large urban stores, as management process of food suprlus and food waste is planned and more regulated. Stakeholders cite the inability to accurately predict purchasing power and determine the quantity of goods to be ordered as the main reason for food surpluses. The main reason why stores do not donate groceries is the additional resources they need. The retail sector is one link in the whole food supply chain, so it is important to talk about it as a part of a cycle to encourage the most efficient management of food waste and leftovers.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVides zinātne
dc.subjectpārtikas atkritumu novēršana
dc.subjectmazumtirdzniecība
dc.subjectatkritumu apsaimniekošanas hierarhija
dc.subjectaprites ekonomika
dc.titlePārtikas pārpalikumu apsaimniekošana jaukta sortimenta pārtikas veikalos: pieejas un risinājumi
dc.title.alternativeSurplus food management in grocery stores: approaches and solutions
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record