Monoflorāla medus noteikšana izmantojot Furjē transformācijas infrasarkano (FT-IS) spektroskopiju
Author
Naumenko, Jevgeņija
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Labsvārds, Krišs Dāvids
Date
2021Metadata
Show full item recordAbstract
Monoflorāla medus noteikšana izmantojot Furjē transformācijas infrasarkano (FT-IS) spektroskopiju. Naumenko J., zinātniskais vadītājs Mg.chem. Krišs Dāvids Labsvārds. Bakalaura darbs, 36 lappuses, 18 attēli, 7 tabulas, 35 literatūrās avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darbā apkopota zinātniskā literatūra par medus veidošanos sastāvu, fizikālajām un ķīmiskajām īpašībām, ka arī par medus proteīniem un tā izdalīšanas metodēm. Aplūkota informācija par IS spektroskopijas un elementanalīžu metožu principu un piemērotību monoflorāla medus noteikšanai. Darbā tika veikta proteīnu izdalīšana no medus paraugiem, izmantojot dialīzes metodi, un FT-IS spektra uzņemšana ATR (Attenuated Total Reflectance) režīmā monoflorāliem medus paraugiem un ekstrahētiem proteīniem. Papildus medus proteīnu paraugiem tika pielietota induktīvi saistītās plazmas-masspektrometrijas un izotopu attiecību masspektrometrijas analīze. Iegūtie rezultāti tiek apstrādāti tā, lai atpazīt monoflorālu medus no poliflorāliem paraugiem. Proteīnu izdalīšana ar dialīzes metodi bija ļoti efektīva, lai atbrīvoties no ogļhidrātiem, kas traucēja IS spektru salīdzināšanai. Ar ICP-MS analīzi noteica ne tikai atšķirību starp monofloriem un polifloriem paraugiem, bet arī starp dažādu viena zieda proteīniem. Monofloral honey recognition using Fourier transformation infrared (FT-IR) spectroscopy. Naumenko J., scientific supervisor Mg. chem. Krišs Dāvids Labsvārds. Bachelor's work, 36 pages, 18 figures, 7 tables, 35 literature references, 5 appendicies. In Latvian language. The bachelor's work summarises the scientific literature on the composition, physical and chemical properties of honey formation. Information on the principle and appropriateness of the protein purification method, the IR spectroscopy method and elemental analysis for honey are examined. The work carried out the distribution of protein from honey samples using the dialysis method and the intake of the FT-IR spectrum for monophloric honey samples and extracted proteins. In addition to honey protein samples, a mass spectrometry analysis of inductively related plasma-mass spectrometry and isotope relations was applied. The results obtained shall be treated in such a way as to recognize monofloral honey from polyfloral samples. The distribution of proteins by dialysis was very effective in removing carbohydrates that interfered with the comparison of IR spectrum. The ICP-MS analysis resulted in a distinction not only between monofloral and polyfloral samples, but also between proteins of different single flowers.