• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Polifenoli un fenolskābes kā dziļās glikēšanas gala produktu veidošanās inhibitori in vitro

Thumbnail
View/Open
308-87150-Vavutkina_Kristine.Laura_kv19070.pdf (1.655Mb)
Author
Vavutkina, Kristīne Laura
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Date
2022
Metadata
Show full item record
Abstract
Tiek uzskatīts, ka dziļās glikēšanas gala produktu (AGE) inhibitoriem ir terapeitisks potenciāls pacientiem, kuriem ir ar vecumu saistītas slimības, piemēram, diabēts, neirodeģenerācija, ateroskleroze. Šī bakalaura darba mērķis bija izpētīt fenolskābju galluskābes, hlorogēnskābes un polifenolu rutīna un kvercetīna ietekmi uz AGE veidošanos in vitro. AGE inhibīcijas īpašības tika pētītas in vitro, izmantojot divas modeļu sistēmas: liellopu seruma albumīns ar metilglioksālu un liellopu seruma albumīns ar glikozi. In vitro pētījumi liecināja par polifenolu un fenolskābju būtisku inhibējošu iedarbību uz AGE veidošanos. Visspēcīgākais glikācijas inhibitors bija rutīns. Visvājākais glikācijas inhibitors bija hlorogēnskābe.
 
The development of advanced glycation end products (AGE) inhibitors is considered to have therapeutic potential in patients with age-associated diseases, such as diabetes, neurodegeneration, atherosclerosis. The aim of this bachelor’s thesis was to investigate the effects of the phenolic acids, such as gallic acid, chlorogenic acid and polyphenols, such as rutin and quercetin on the formation of AGE in vitro. AGE inhibition properties were studied in vitro using two model systems: bovine serum albumin with methylglyoxal and bovine serum albumin with glucose. In vitro studies indicated a significant inhibitory effects of the polyphenols and phenolic acids on the formation of AGE. The most potent glycation inhibitor was rutin. The least potent glycation inhibitor was chlorogenic acid.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/59769
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV