Show simple item record

dc.contributor.advisorDzirkale, Zane
dc.contributor.authorBogdane, Evelīna
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
dc.date.accessioned2023-09-05T01:07:34Z
dc.date.available2023-09-05T01:07:34Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other94801
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/63916
dc.description.abstractZinātnē joprojām pastāv bažas par Omega-3 etilestera formas sliktāko biopieejamību, ka arī šīs formas spēja šķīdināt putuplastu rada bažas par to drošību un efektivitāti Omega-3 produktu lietotājiem. Pētījuma mērķis ir noteikt farmācijas specialistu informētību un viedokli par omega-3 dažādam formām un to atšķirībām, noskaidrot to ietekmi uz zivju eļļas saturošu uztura bagātinātāju izvēli Latvijas iedzīvotāju vidū un noteikt divu omega-3 formu fizikāli ķīmisku īpašību atšķirības. Rezultāti liecina, ka Latvijas farmācijas specialistiem nav vienota viedokļa par omega-3 formu biopieejamības atšķirībām. Latvijas iedzīvotāju vidū omega-3 forma nav pamatkritērijs omega-3 produktu izvelē. Omega-3 esterificēta forma vidēji jau pēc 5 minūtēm sāk mainīt putuplasta struktūru, savukārt, triglicerīdu forma nemaina struktūru pat pēc 24 stundam
dc.description.abstractIn science, there are still concerns about the poorer bioavailability of the ethyl ester form of Omega-3, that this form's ability to dissolve foam also raises concerns about their safety and effectiveness for users of Omega-3 products. The aim of the study is to determine the awareness and opinion of pharmaceutical specialists about different forms of omega-3 and their differences, to find out their influence on the choice of dietary supplements containing fish oil among Latvian residents and to determine the differences in the physicochemical properties of two forms of omega-3. The results show that Latvian pharmaceutical specialists do not have a common opinion about differences in the bioavailability of omega-3 forms. Among the population of Latvia, the form of omega-3 is not a basic criterion in the selection of omega-3 products. The esterified form of Omega-3 starts to change the foam structure after only 5 minutes on average, while the triglyceride form does not change the structure even after 24 hours.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFarmācija
dc.subjectOmega-3
dc.subjectzivju eļļa
dc.subjectomega-3 esterificēta forma
dc.subjectuztura bagātinātāji
dc.titleOmega-3 etil-esterificēta un triglicerīdu forma zivju eļļas uztura bagātinātāju sastāvā
dc.title.alternativeForm of Omega-3 ethyl ester and triglyceride in fish oil supplements
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record