Ķīmisko elementu izmaiņas bioloģiski un konvencionāli audzētos kviešos vārpošanas un piengatavības stadijās
Author
Grence, Elīza
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Buša, Lauma
Date
2023Metadata
Show full item recordAbstract
Ķīmisko elementu izmaiņas bioloģiski un konvencionāli audzētos kviešos vārpošanas un piengatavības stadijās. Grence E., zinātniskais vadītājs Mag. ķīm., lekt. Buša L. Bakalaura darbs sastāv no 31 lappusēm, 10 attēliem, 9 tabulām un 39 literatūras avotiem. Latviešu valodā. Bakalaura darbā no bioloģiski un konvencionāli audzētiem kviešu graudiem, lapām, stiebriem, saknēm un augsnei, izmantojot ICP-MS, veica ķīmisko elementu daudzuma noteikšanu, lai izprastu elementu akumulāciju un mobilitāti dažādās attīstības stadijās atkarībā no audzēšanas metodes. Literatūras apskatā apkopota informācija par lauksaimniecības sistēmām, graudzāļu uzbūvi un attīstību, kviešu graudu ķīmisko sastāvu, ķīmiskajiem elementiem un to analīzes iespējām. Changes of chemical elements in organically and conventionally grown wheat during the heading and milk ripening stages. Grence E., scientific supervisor Mag. Chem. Buša L., Bachelor’s thesis consists of 31 pages, 10 figures, 9 tables and 39 literature sources. Latvian language. In the bachelor's thesis a quantitative determination of chemical elements from organically and conventionally grown wheat grains, leaves, stalks, roots and soil was carried out using ICP-MS to understand the accumulation and mobility of elements at different developmental stages depending on cultivation methods. The literature review summarzses information on agricultural systems, the structure and development of cereals, the chemical composition of wheat grains, chemical elements and their analysis possibilities.